Notícia

Skopje aposta per internacionalitzar la lluita pel reconeixement de la minoria macedònia de Grècia

El primer ministre de Macedònia, Nikola Gruevski, envia cartes als membres de l'OTAN, l'OSCE i l'ONU perquè pressionin Atenes · El Govern grec replica que, en territori de Grècia, no existeix cap grup ètnic macedoni · La polèmica s'emmarca en l'estira-i-arronsa sobre el nom oficial que ha d'adoptar la República de Macedònia

A Grècia i Macedònia no tan sols les enfronta el nom oficial que ha d'adoptar l'exrepública iugoslava. A les complicades relacions entre ambdós Estats veïns s'ha afegit darrerament el reconeixement de la minoria macedònia de Grècia, una qüestió molt delicada a la zona. El primer ministre de Macedònia, Nikola Gruevski, ha pres ara la iniciativa en enviar cartes a l'OTAN, a l'OSCE, a les potències del G8 i als membres del Consell de Seguretat de Nacions Unides per demanar-los que, tots plegats, pressionin Atenes perquè reconegui l'existència de macedonis dins de les fronteres gregues.

De fet, l'estratègia de l'enviament de cartes va començar el mes de juliol, quan Gruevski es va adreçar directament al seu homòleg grec, Kostas Karamanlís, i li va reclamar que Grècia atorgui als macedonis "drets bàsics" com l'escolarització en llengua macedònia o la possibilitat d'usar aquest idioma als municipis on la minoria estigui especialment concentrada. La resposta no es va fer esperar: Karamanlís va replicar a Gruevski que, a Grècia, no hi ha cap minoria macedònia. Atenes, oficialment, sí que reconeix que al nord del seu territori estatal hi ha persones que parlen un "dialecte eslau", però nega que es tracti de la mateixa llengua que s'empra a la veïna República de Macedònia.

Gruevski hi veu violacions de les lleis internacionals

Com que el contacte directe amb Karamanlís no ha donat fruits, Gruevski ha decidit apuntar més amunt i adreçar missives als organismes esmentats anteriorment, recull el Southeast European Times. I és que Gruevski està convençut que, amb les seves reiterades negatives, Atenes viola lleis i tractats internacionals que preveuen la protecció per a les minories ètniques i lingüístiques. Amb motiu del dia nacional macedoni, el 2 d'agost, el primer ministre va reiterar que no deixarà de reclamar els drets dels macedonis de Grècia fins que els siguin reconeguts, informa l'agència MIC.

Un problema similar a Bulgària

A banda de Grècia, Skopje també assegura que existeix una minoria macedònia a la veïna Bulgària. Les autoritats búlgares, però, ho neguen, i argumenten que la suposada presència de macedonis al sud-oest de Bulgària (a la regió de Pirin) és una maniobra de Macedònia per influir a la zona. De fet, a Bulgària està bastant assentada la idea que el macedoni no és una llengua, sinó simplement un dialecte occidental del búlgar.

Més informació: