Notícia

Tropes georgianes i sud-ossetes combaten pel control de la capital d'Ossètia del Sud

Geòrgia afirma que el seu exèrcit controla bona part de la república autoproclamada · Rússia adverteix que no permetrà agressions contra els ciutadans russos d'Ossètia del Sud · RIA Novosti diu que tancs russos han entrat a Tskhinvali.

L'exèrcit de Geòrgia ha començat a atacar la capital d'Ossètia del Sud, Tskhinvali, aquesta nit. El president georgià, Mikheil Saakaixvili, ha anunciat que bona part de la ciutat es troba ja en mans de les tropes de Geòrgia, i que es continua combatent al centre de la localitat. Altres informacions diuen que els georgians han posat setge a Tskhinvali però que encara no l'han presa.I aquest migdia, l'agència RIA Novosti ha publicat que una columna de tancs russos han accedit a Tskhinvali.

Aquesta informació confirmaria les paraules del president georgià, qui aquest migdia ha assegurat que 150 tancs russos han entrat a Ossètia del Sud. Saakaixvili ho considera una violació inacceptable del territori estatal de Geòrgia, diu Reuters AlertNet. A més, Civil.ge recull les paraules del ministre georgià de l'Interior, Shota Utiashvili, segons el qual avions russos han bombardejat una base militar propera a la capital georgiana, Tbilisi.

Els combats han deixat un mínim de 15 morts, inclosos alguns soldats de les forces de pau russes presents a la regió.

El Govern georgià ha ofert aquest migdia un alto el foc de tres hores als sud-ossetes, per tal que puguin evacuar els civils que encara romanen a la capital de la petita república autoproclamada, explica la BBC.

Tbilisi ha emès un comunicat en què ha culpat les autoritats d'Ossètia del Sud d'haver iniciat "atacs militars contra civils desarmats i contra forces de manteniment de pau a diversos pobles al voltant de Tskhinvali". El Govern, continua la nota, "s'ha vist forçat a prendre mesures adequades". 

Segons recull l'agència RIA Novosti, Geòrgia assegura tenir sota el seu control no sols bona part de Tskhinvali, sinó la majoria del territori d'Ossètia del Sud. 

La resposta russa

El ministeri de Defensa rus, informa Civil.ge, ha afirmat en un comunicat que no permetrà que ningú ataqui els ciutadans russos d'Ossètia del Sud. Bona part de la població sud-osseta té passaport rus i vota a les eleccions de la Federació Russa. El primer ministre de Rússia, Vladímir Putin, ha promès "accions de resposta" davant l'atac georgià, explica el diari Pravda.

Algunes informacions apunten que voluntaris procedents d'Ossètia del Nord i d'Abkhàzia estan arribant a Ossètia del Sud per combatre contra l'exèrcit georgià. Ossètia del Nord i Ossètia del Sud estan connectades a través del túnel de Roki, que passa per sota de la serralada del Caucas.

Independent de facto des de 1992

Ossètia del Sud es va autoproclamar independent de Geòrgia durant la dissolució de la Unió Soviètica, el 1990. L'any següent va esclatar una guerra entre georgians i sud-ossetes que va acabar el 1992, amb el resultat que bona part del territori d'Ossètia del Sud va quedar en mans de les autoritats independentistes.

Ossètia del Sud és aliada de Rússia, exactament igual que l'altra república autoproclamada independent de Geòrgia, Abkhàzia.

Notícies anteriors a Nationalia:

Moscou considera "cada cop més real" el perill d'un conflicte "a gran escala" entre Geòrgia i Ossètia del Sud 

Augmenta la tensió entre Geòrgia i Abkhàzia, i la violència s'estén cap a Ossètia del Sud