Notícia

Evo Morales guanya el referèndum revocatori i diu que dialogarà amb els prefectes autonomistes

Els departaments que formen la mitja lluna també han sortit reforçats del referèndum · Els resultats refermen la divisió de Bolívia entre dos blocs, l'un indigenista i l'altre favorable a una àmplia autonomia dels departaments amb més recursos naturals.

Bolívia enceta aquesta setmana una nova etapa en la recerca d'una estabilitat política que fa mesos que persegueix. El passat diumenge 10, un referèndum revocatori va convocar tots els bolivians a les urnes per pronunciar-se sobre la continuïtat del president, Evo Morales, i el vicepresident, Álvaro García Linera, i també sobre la de cadascun dels prefectes, els màxims líders dels nou departaments en què s'estructura el país.

Els resultats, encara provisionals, donen una àmplia victòria al president i al vicepresident, que han obtingut un 65% dels vots. Pel que fa als departaments, Morales s'ha imposat a La Paz, Cochabamba, Oruro i Potosí, mentre que ha perdut als quatre departaments que formen la "mitja lluna", Tarija, Santa Cruz, Beni i Pando, així com a Chuquisaca.

Pel que fa als prefectes, tres no han estat capaços d'igualar o millorar els resultats de les darreres eleccions, de manera que han estat revocats: són els de La Paz, Cochabamba i Oruro. La resta, i això inclou els quatre prefectes que durant els darrers mesos han dut a terme una dura campanya contra l'administració de Morales, amb l'aprovació d'Estatuts d'autonomia unilaterals, han aconseguit la revàlida.

Després d'una consulta que ha servit per refermar la força d'ambdós costats, comença una nova fase durant la qual Morales ja ha anunciat que vol reunir-se amb tots els prefectes per dur a terme un diàleg "sincer i transparent, pensant en tots els bolivians". El president ha manifestat també la intenció de "compatibilitzar els Estatuts amb la nova Constitució", i que el seu Govern impulsarà "les autonomies per al poble i no per a petits, però poderosos grups de poder", recull l'agència estatal de notícies.

Mentrestant, els quatre prefectes de la mitja lluna començaran a aplicar els seus Estatuts d'autonomia, sense el vist-i-plau del Govern, per pressionar a favor de l'elaboració d'una nova Constitució.

Més informació: