Notícia

Abkhàzia i Ossètia del Sud veuen més a prop el reconeixement de la independència després de la guerra

En una roda de premsa conjunta celebrada a Moscou, els presidents Bagapsh i Kokoity han dit que no veuen possibilitats de diàleg amb Geòrgia · Mentrestant, la resolució proposada per Sarkozy i Medvèdev ja ha estat signada per Geòrgia, amb condicions, i per les dues repúbliques independents de facto.

A mesura que les tropes russes es retiren del territori georgià, els líders de les dues repúbliques autoproclamades de Geòrgia, Ossètia del Sud i Abkhàzia, han volgut deixar clar avui que no renunciaran a la independència de facto de la qual gaudeixen des de principis dels anys noranta. De fet, els dos polítics s'han mostrat convençuts que la guerra entre Rússia i Geòrgia és una bona oportunitat per a obtenir el reconeixement internacional de la seva independència.

Sergei Bagapsh, president electe d'Abkhàzia, ha dit en una roda de premsa que no creu que el diàleg amb Tbilisi tingui massa futur: "Geòrgia és independent des de fa tan sols 18 anys, i ja ha tingut set guerres amb nosaltres", ha declarat. Tant Bagapsh com el seu homòleg sud-osseta, Eduard Kokoity, donen per fet que el pla per atacar Ossètia del Sud i Abkhàzia "havia estat elaborat curosament". El líder abkhaz també considera que durant el conflicte ha quedat clar que les Nacions Unides no asseguren una garantia contra una suposada agressió militar de Geòrgia cap a aquests dos territoris.

Un pla de sis punts
D'altra banda, el president de Rússia, Dimitri Medvèdev, i el seu homòleg francès, Nicolas Sarkozy, han presentat a les parts en conflicte un pla de sis punts per acordar la fi de les hostilitats. Aquests punts inclouen la renúncia al recurs de la força; acabar amb l'estat de guerra; assegurar l'accés lliure a l'ajuda humanitària; el retorn de l'exèrcit georgià a la seva situació prèvia al conflicte, i el mateix per a les forces armades russes; i començar un debat internacional sobre l'estatus futur d'Ossètia del Sud i Abkhàzia, així com les vies per assegurar la seva seguretat.

Aquest document ha estat signat pels dos estats enfrontats, Rússia i Geòrgia, i les dues repúbliques autoproclamades, si bé Mikhail Saakashvili, el president georgià, no ha acceptat el darrer punt del document.

Un cop acordat el text, aquest serà portat a la conferència dels ministres d'afers exteriors dels estats membres de la UE, i si hi donen el seu consentiment, el document obtindrà la força legal d'una resolució, informa Caucasian Knot.

Més informació: