Notícia

Desenes de milers de persones es manifesten al Caixmir per demanar la independència

Representants de Hurriyet, l'organització convocant de la manifestació, han entregat un memoràndum a les Nacions Unides citant les violacions de drets humans per part de les autoritats índies, i han demanat la intervenció de la comunitat internacional.

El Caixmir sota domini indi ha tornat a ser l'escenari d'una protesta multitudinària a favor de la independència d'aquest territori, repartit actualment entre l'Índia i el Pakistan. Després dels esdeveniments de la setmana passada, quan la policia índia va reprimir diverses manifestacions i va provocar la mort d'una vintena de musulmans caixmirians, desenes de milers de persones van sortir ahir al carrer per demanar a les Nacions Unides que intervinguin en aquest conflicte i reconeguin el dret a l'autodeterminació del Caixmir.

Aquesta protesta va ser convocada per la Conferència Hurriyat (Llibertat), organització que agrupa la majoria dels partits polítics independentistes. Líders d'aquest agrupament han entregat un memoràndum a l'oficina del Grup Observador Militar de les Nacions Unides (UNMOGIP), document on relaten les violacions dels drets humans comeses per l'Estat indi sobre el Caixmir.

A diferència de les mobilitzacions de la setmana passada, la manifestació d'ahir va ser completament pacífica, i Hurriyat fins i tot va acceptar desconvocar la protesta que havia de tenir lloc davant l'oficina de les Nacions Unides a Srinagar, la capital del Caixmir.

Retorn a les tensions
Caixmir, que ha estat motiu de tres guerres entre l'Índia i el Pakistan (els anys 1947, 1965 i 1999) i que a partir dels anys noranta ha viscut un conflicte entre els independentistes caixmirians i l'Estat indi, ha vist créixer de nou la inestabilitat a la regió durant els darrers dos mesos. El motiu ha estat la concessió per part del Govern del Caixmir d'unes terres a una fundació hindú, cosa que els musulmans no han acceptat, i això ha fet disparar les protestes anti-Índia. La setmana passada, en una d'aquestes manifestacions la policia va disparar contra les masses i va matar una vintena de manifestants, entre els quals un destacat líder independentista.

Més informació: