Notícia

Els indígenes peruans forcen la retirada de dos decrets que promovien la inversió privada a les seves terres

Membres dels pobles indígenes havien ocupat instal·lacions petrolíferes i tallat carreteres des del passat 9 d'agost per protestar contra els decrets · El Govern d'Alan García es va quedar sol defensant unes lleis que violaven alguns drets de les comunitats indígenes i acords internacionals signats pel Perú.

Després de més de deu dies de protestes, les comunitats indígenes del Perú han aconseguit que el congrés retiri dos decrets que promovien la inversió privada a les seves terres, una mesura que el president Alan García considerava un camí cap a la inversió i el desenvolupament, en tant que facilitava sobretot la venda de propietats.

Però alguns membres de les comunitats indígenes no van acceptar que, per exemple, la nova llei fos tirada endavant sense consultar els indígenes, un dret que tenen garantit per la Constitució i que també s'estableix en el Conveni 169 de l'Organització Internacional del Treball (OIT).

Segons informa IPS Noticias, un dels decrets, el 1.015, establia que per "gravar arrendar, o exercir qualsevol altre acte de disposició sobre terres comunals en benefici d'empreses privades" tan sols es requeria els vots favorables del 50% més u de l'assemblea comunitària, si bé lleis anteriors establien que el mínim havia de ser un 66% dels vots.

El divendres, després de més d'una setmana de protestes, al Congrés es va produir l'aliança, poc freqüent, entre l'oposició i partits que acostumen a donar el seu suport al partit de Govern, el Partido Aprista Peruano, que en aquest cas es va quedar sol defensant la mesura, per 29 vots contra 66. Malgrat tot, el PAP ha optat per seguir endavant amb l'aplicació dels decrets, amb la qual cosa alguns líders indígenes, com és el cas del president de l'Associació Interètnica de Desenvolupament de la Selva Peruana (Aidesep), Alberto Pizango, ja han respost amenaçant amb més protestes, alhora que reafirmava la seva predisposició a negociar amb l'Executiu.

Més informació: