Notícia

El nou líder liberal demòcrata escocès estudiarà l'opció de donar suport al referèndum proposat per Salmond

En el passat Tavish Scott s'havia pronunciat fermament en contra de consultar els escocesos sobre la independència · Fa uns mesos també el Partit Laborista va assajar un canvi d'estratègia sobre el referèndum · El LibDem és la quarta força política d'Escòcia.

El partit Liberal Demòcrata escocès va escollir dimarts el nou líder de la formació, unes setmanes després que el seu predecessor, Nicol Stephen, deixés el càrrec degut a motius personals. El guanyador de les eleccions primàries fou Tavish Scott, diputat de Holyrood, la cambra legislativa d'Escòcia, on hi representa les illes Shetland. De la primera intervenció com a líder del LibDem escocès se'n va desprendre la predisposició a considerar l'opció de donar suport al referèndum d'autodeterminació que el primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, vol celebrar l'any 2010.

Segons la premsa escocesa, Scott s'havia manifestat sempre contra un eventual referèndum d'autodeterminació, i de fet es va oposar a que el seu partit fes un pacte de govern amb l'Scottish National Party precisament perquè aquest tenia la consulta en el seu programa electoral. Tanmateix, després de prendre possessió del seu nou càrrec, el polític va dir que no està "instintivament en contra del referèndum sobre la independència d'Escòcia", i va mostrar la seva predisposició a "considerar" la possibilitat de donar suport a l'SNP en aquest sentit.

A l'hora de traçar la seva estratègia, els liberals demòcrates escocesos, com els altres partits unionistes, es troben davant la disjuntiva de o bé oposar-se frontalment a la celebració de qualsevol consulta cívica sobre l'autodeterminació, o bé donar-hi suport si les enquestes, com és el cas, preveuen una derrota del vot independentista. Fa pocs mesos la llavors líder del partit laborista, Wendy Alexander, va provar d'apostar per la segona opció, si bé al cap de pocs dies va corregir, sota la influència dels seus col·legues anglesos.

També aquest cop Scott ha hagut de matisar les seves paraules sobre el seu suposat suport al plebiscit. Només unes hores després de la primera intervenció, aplaudida per algunes veus de l'SNP, el diputat de les Shetland ha declarat que el LibDem no permetrà que la independència "arribi per la porta del darrere", una expressió molt utilitzada pels unionistes després que Salmond, el passat mes de març, proposés un referèndum amb tres preguntes, enlloc de dues, que segons alguns analistes podia dur el país cap a la sobirania plena amb menys del 50% de vots independentistes com a primera opció.

El partit Liberal Demòcrata és la quarta força de Holyrood, amb 16 diputats, després del Partit Conservador (17), el Partit Laborista (46) i el Partit Nacional Escocès (47), i abans que el Partit Verd Escocès (2).

Més informació:

Més informació a la fitxa d'Escòcia.