Notícia

El Govern basc impulsarà una campanya ciutadana per denunciar l'Estat espanyol a Estrasburg

A títol personal, Ibarretxe acusarà l'Estat de violació del tractat de drets humans si el Tribunal Constitucional es pronuncia en contra de la consulta · El Tribunal Europeu dels Drets Humans considera que l'executiu d'Euskadi forma part de les institucions estatals espanyoles, i per això no permet que es presenti com a denunciant.

És el primer cop que el lehendakari basc, Juan José Ibarretxe, accepta en públic que la consulta que tenia prevista per al proper 25 d'octubre no se celebrarà. Tot i que el Tribunal Constitucional espanyol encara no s'ha pronunciat sobre la legalitat de la llei de consulta, tothom dóna per fet que la resposta serà negativa. Davant d'aquesta situació, Ibarretxe ja ha avançat quina serà la resposta de l'executiu: recórrer a la justícia europea. Els tres partits de Govern han acordat iniciar una campanya per aconseguir que el major nombre possible de persones denunciïn l'Estat espanyol davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans.

La raó d'aquesta denúncia individual és que el Tribunal d'Estrasburg considera que l'executiu basc és part de l'Estat espanyol, i això no li permet denunciar el propi Estat. Així doncs, si quan acaba el termini en el qual el Constitucional s'ha de pronunciar sobre la consulta no hi ha una resposta satisfactòria pel Govern basc, els partits de Govern (PNV-EAJ, EA i EB) convidaran a tota la societat, inclosos els altres partits polítics i organitzacions de tota mena, a denunciar Espanya per "la violació del Conveni Europeu de Drets Humans i Llibertats Fonamentals", segons informa Gara.

Més informació:

Més informació a la fitxa del País Basc.