Notícia

Nicaragua també reconeix Abkhàzia i Ossètia del Sud

Es converteix així en el segon Estat del món en reconèixer la independència de les dues repúbliques, després de Rússia · És una incògnita si altres aliats de la Federació russa també faran aquest pas.

Les repúbliques secessionistes d'Abkhàzia i Ossètia del Sud tenen des de dimarts un segon suport internacional, arribat aquesta vegada de Centreamèrica. El president de Nicaragua, Daniel Ortega, ha manifestat el seu suport a la iniciativa russa de reconèixer les repúbliques i defensar-les militarment. Ortega també ha criticat els països de l'OTAN que tenen unes "polítiques hegemòniques que pretenen encerclar militarment a Rússia".

És el primer resultat de la diplomàcia russa, que des que va reconèixer Abkhàzia i Ossètia del Sud ha provat d'augmentar el nombre d'estats que hi donin suports. Ho va proposar tant a l'Organització de Cooperació de Xangai, formada per Xina, Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan i Uzbekistan, com també a l'Organització del Tractat de la Seguretat Col·lectiva (OTSC), formada per alguns dels estats anteriors més Armènia. De moment, però, són pocs els estats que volen comprometre's a fer aquesta passa. Però hi podrien haver més sorpreses com la de Nicaragua. Entre els candidats que tenen més números, hi ha Bielorrússia, Veneçuela i Cuba, que també hi donen suport però no n'han fet el reconeixement oficial.

A poc a poc, el futur de les dues repúbliques s'està redefinint després de més de quinze anys d'independència de facto no reconeguda per cap Estat. Cada nou reconeixement els atorga una mica més de poder, tot i que és improbable que la llista de reconeixements sigui gaire extensa. De moment, però, Abkhàzia i Ossètia del Sud ja tenen més reconeixement que la República Turca de Xipre del Nord, només reconeguda per un Estat. El Sàhara Occidental per quaranta-cinc, i Kosovo quaranta-sis.

Més informació: