Notícia

Ibarretxe aposta per la via dels tribunals europeus per superar la prohibició del TC espanyol a la seva consulta

El Govern d'Euskadi anima la ciutadania a «denunciar el Regne d'Espanya» davant del Tribunal Europeu de Drets Humans · El líder basc diu que la democràcia espanyola està «foradada per la política»

El president d'Euskadi, Juan José Ibarretxe, recorrerà als tribunals europeus contra la decisió del Tribunal Constitucional espanyol de prohibir la consulta que el Govern basc volia organitzar el proper 25 d'octubre. Tot llegint una declaració institucional de l'executiu de Vitòria, Ibarretxe ha dit que la societat basca acaba de patir una «injustícia» perquè l'Estat li impedeix «d'emetre la seva opinió».

Ibarretxe, que ha deixat clar que el seu govern «acata» la sentència del TC, «però no s'hi resigna», ha cridat la societat basca, literalment, a «denunciar el Regne d'Espanya» davant del Tribunal Europeu de Drets Humans. El Govern d'Euskadi anima cada persona a què, de forma individual, presenti denúncies al tribunal d'Estrasburg, cosa que ell mateix farà properament.

Aquesta petició forma part del «moviment social» que el Govern basc vol generar a Euskadi perquè la societat basca defensi el seu dret a ser consultada. Ibarretxe ha posat en dubte, en aquest sentit, la qualitat de la democràcia espanyola, la qual, ha dit, està «foradada per la política».

Esperances pel paral·lelisme amb l'autonomia fiscal

Ibarretxe ha afegit que el seu govern confia que la via europea pot ser vàlida per defensar la legitimitat de la seva consulta, igual com ho ha estat per fer-ho amb l'autonomia fiscal d'Euskadi. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea acaba d'avalar que les hisendes forals basques puguin establir un tipus impositiu diferent del que aplica Espanya, cosa que havia estat denunciada per les comunitats de Castella i Lleó i la Rioja. «Creiem que pot passar el mateix amb el dret de la societat a ser consultada. Hem de mirar al futur amb confiança».

Més informació: