Notícia

La independència de l'Alt Karabakh, de nou sobre la taula

La predisposició de Turquia a buscar una solució al conflicte, i els esdeveniments ocorreguts a Abkhàzia i Ossètia del Sud, podrien afavorir nous esdeveniments en aquesta república no reconeguda per cap Estat.

El conflicte de l'Alt Karabakh, una de les repúbliques independents de facto d'Europa, podria encetar ben aviat el camí cap a la resolució pacífica després dels esdeveniments de les darreres setmanes. Arran de la visita que el president turc, Abdullah Gül, va fer a Armènia dissabte passat, Ankara es disposa ara a participar en una solució dialogada per aquest enclavament armeni dins de les fronteres de l'Azerbaidjan.

Com va dir el mateix Gül, el conflicte de Geòrgia ha servit per mostrar que cal evitar que es perpetuïn els conflictes congelats. El president turc també va convidar els seus homòlegs àzeri i armeni a "analitzar bé la situació i expressar una voluntat política ferma". Segons informa AlertNet, el ministre d'afers exteriors de Turquia, Ali Babacan, va dir dimecres que estava planejant una reunió amb els ministres d'exteriors d'Armènia i Azerbaidjan.

Mentrestant, moltes veus a l'Alt Karabakh han destacat també l'oportunitat que significa el reconeixement d'Abkhàzia i Ossètia per part de Rússia. Un diputat del parlament del Karabakh, Armen Sargsian, deia el següent: "tenint en compte que els dos bàndols reconeixen el dret d'autodeterminació -Occident a Kosovo i Rússia a les repúbliques de Geòrgia- la seva activitat conjunta a l'Alt Karabakh serà interessant", en referència al grup Minsk, un organisme que en aquest conflicte actua de mediador i del qual hi formen part França i els Estats Units, d'una banda, i Rússia de l'altra.

Fa uns dies, el president de l'Alt Karabakh, Bako Sahakian, va felicitar les repúbliques d'Abkhàzia i Ossètia del Sud pel reconeixement obtingut recentment. Un altre dels parlamentaris, Artur Tovmasian va proposar el reconeixement oficial de les dues repúbliques sud-caucàsiques, però també de Kosovo.

Sigui com sigui, el conflicte de Geòrgia ha refermat a l'Alt Karabakh la necessitat d'evitar un nou conflicte armat amb l'Azerbaidjan. Com deia Masis Mailian, excandidat a la presidència de la república secessionista, aquesta guerra ajudarà a calmar als "exaltats de l'Azerbaidjan i d'arreu que creien que els territoris independentistes es poden retenir amb la força". D'altra banda, els esdeveniments a Geòrgia han mostrat també la delicadesa del joc d'equilibris regionals al Caucas: malgrat ser un conflicte armat curt, la guerra entre Tbilisi i Rússia va provocar al Karabakh una notable escassedat de petroli i altres productes de primera necessitat, com la farina.

Més informació: