Notícia

Aureli Argemí reivindica a les Nacions Unides una declaració universal de drets lingüístics

El president del CIEMEN i membre d'EBLUL, Aureli Argemí, intervé a la reunió plenària del Consell dels Drets Humans, a Ginebra, tot demanat als ambaixadors que impulsin una declaració 'sobre el dret humà de cada parlant a la seva pròpia llengua', com a complement a la Declaració Universal dels Drets Humans · Entitats catalanes i internacionals ja van presentar-ne fa uns mesos un esborrany.

Aureli Argemí, president del CIEMEN i membre d'EBLUL (Agència Europea per a les Llengües Minoritzades), ha intervingut avui dimecres a la novena sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, a Ginebra. Ho ha fet per demanar als Estats que, aprofitant la celebració del 2008 com a Any Internacional de les Llengües, "elaborin un document sobre el dret humà de cada parlant a la seva pròpia llengua".

Durant la seva intervenció, Argemí ha insistit que és en el camp dels drets humans, i no pas en el de la cultura, que cal treballar per protegir la diversitat lingüística: "les llengües no tenen drets; són les persones les que tenen drets lingüístics. És per això que habitualment distingim bé les llengües de les cultures".

El president del CIEMEN ha convidat els Estats membres a iniciar un treball "que pugui ser coronat com abans millor per una Declaració de l'ONU sobre drets lingüístics", document que sigui complement de la vigent Declaració Universal dels Drets Humans.

Arran de l'acte d'avui, alguns Estats interessats en aquesta qüestió, liderats per l'ambaixador de Mèxic, ja han anunciat que estudiaran propostes per tal d'incorporar idees de la intervenció d'Aureli Argemí en una propera resolució.

El procés cap a la Declaració de Drets Lingüístics té una llarga trajectòria. L'any 1996, 61 ONG, 41 centres del PEN Club Internacional i 40 experts d'arreu del món van aprovar a Barcelona la Declaració Universal de Drets Lingüístics (DUDL), fet que va permetre que la qüestió de la defensa de la diversitat lingüística fos assumida per centenars d'organitzacions i institucions públiques d'arreu del món. El passat mes de juny, les entitats impulsores d'aquell esdeveniment van celebrar a Ginebra un acte paral·lel a la sessió dels Consell dels Drets Humans per presentar una proposta de resolució sobre drets lingüístics. Finalment, avui Aureli Argemí, a través d'EBLUL -que gaudeix d'estatus consultiu a l'ECOSOC- ha pogut presentar l'esperit de la DUDL en un acte oficial de les Nacions Unides.

A la imatge, Aureli Argemí, durant la intervenció a Ginebra.

Més informació: