Notícia

El principal partit kurd a Turquia es defensa contra la il·legalització

Un representant del Partit de la Societat Democràtica va presentar la defensa oral en el procés que vol prohibir el partit kurd de la política turca · El fiscal general de l'Estat va iniciar el procés en considerar que el DTP, l'única formació kurda amb representació al Parlament d'Ankara, és un 'centre d'activitats separatistes' i amb connexions al grup armat PKK.

El Partit de la Societat Democràtica (DTP), la principal formació política kurda amb representants al Parlament de Turquia, s'enfronta des del passat mes de novembre a un procés d'il·legalització iniciat pel fiscal general, que considera que el DTP duu a terme activitats en contra de la sobirania de l'Estat turc i que està vinculat al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), el grup armat que lluita per la independència del Kurdistan sota domini turc.

El copresident del DTP, Ahmet Türk, va presentar a principis de setmana la defensa oral del partit, durant la qual va dir que la decisió sobre la il·legalització s'hauria de prendre "tenint en compte el Tribunal Europeu dels Drets Humans i la Convenció de Venècia", la qual estableix que només es pot prohibir un partit quan utilitza la violència.

Türk va insistir en la necessitat de mantenir oberta la via política: "quan tanques la porta a la democràcia, la gent que hi creia perd totes les esperances. Si es tanca un partit amb dos milions de vots, les esperances de tota aquesta gent quedaran esmicolades".

Sobre les acusacions de tenir lligams amb el PKK, Türk va dir que no hi ha cap "connexió orgànica", mentre que, segons informa Turkish Daily News, va afirmar que el partit fa seva la proposta "política, pacífica i democràtica" d'Abdul·lah Öcalan, l'històric combatent kurd empresonat des de l'any 1999 per actes terroristes i que, des de la seva captura, fa campanya per una resolució no violenta del conflicte kurd.

Actualment hi ha 24 diputats del DTP al Parlament turc, si bé s'hi van haver de presentar com a independents. Tots els partits kurds que s'han format a Turquia des dels anys 90 han acabat per ser clausurats. Segons informa Bianet, després de la defensa oral d'aquesta setmana -el partit havia presentat la defensa per escrit el febrer passat- el ponent del Tribunal Constitucional elaborarà un informe sobre el cas, el qual serà discutit i votat pel mateix tribunal. Perquè la il·legalització es faci efectiva, cal que almenys set dels onze membres del Constitucional hi votin a favor.

Més informació: