Notícia

Perilla la coalició nacionalista a Flandes

Els independentistes de l'N-VA han retirat el suport al Govern federal belga, i el seu ministre al Govern flamenc ha dimitit · Declaren que han perdut la confiança en els líders actuals per trobar una solució a la crisi política que viu Bèlgica, pel que fa a la transferència de competències a les regions i la reforma de l'estructura de l'Estat · Els líders dels partits francòfons es comprometen a tenir un diàleg 'seriós' i a no condicionar els acords a la qüestió de Brussel·les-Halle-Vilvoorde.

En qüestió de només dos dies el mapa polític flamenc ha patit una sotragada amb conseqüències polítiques imprevisibles. La coalició majoritària neerlandòfona, formada pel partit sobiranista Democratacristians i Flamencs (CD&V) i els independentistes de la Nova Aliança Flamenca (N-VA), no s'ha trencat, però passa pels seus moments més difícils. L'N-VA va anunciar diumenge que retirava el suport a la coalició que governa l'Estat de Bèlgica, amb Yves Leterme al capdavant. I ahir dilluns la desentesa es va reproduir a escala regional, quan l'únic ministre del partit independentista al Govern flamenc, Geert Bourgeois, va anunciar la seva dimissió.

I darrere d'ambdues decisions, la mateixa raó: els responsables de l'N-VA ja no confien en els actuals líders flamencs -a nivell regional i estatal- a l'hora de resoldre la crisi política sobre el traspàs de competències, i troben que la part francòfona no han aportat garanties satisfactòries per començar les converses sobre la reforma de l'Estat. D'altra banda, els altres membres de la coalició (socialistes i liberals) havien demanat reiteradament la dimissió de Bourgeois.

Pel CD&V, en canvi, les concessions del costat francòfon són suficients com per iniciar el diàleg entre flamencs i valons: els presidents dels partits de la comunitat francòfona es comprometen a que la qüestió del districte de Brussel·les-Halle-Vilvoorde no sigui tractada pel Govern federal, a que afavoriran un diàleg “seriós” i que hi haurà acords parcials abans del juny del 2009, quan han de tenir lloc les eleccions regionals.

Aparentment, ningú serà nomenat pel càrrec que deixa Geert Bourgeois al Govern flamenc: serà el ministre-president, Kris Peeters, el qui n'assumeixi les funcions. I, de cara a les properes eleccions, és més que probable que la coalició nacionalista no es reediti. Si bé responsables del CD&V han declarat la seva voluntat de mantenir el "càrtel", el líder de l'N-VA, Bart De Wever, admetia ahir que serà "gairebé impossible" que els actuals socis es presentin junts a les eleccions regionals del juny que ve, informa lesoir.be.

L'Estat belga voreja la paràlisi política d'ençà de les darreres eleccions parlamentàries, que van tenir lloc el juny del 2007, després de les quals els partits van iniciar unes tortuoses converses per formar govern. El 20 de març el flamenc Yves Leterme va jurar el càrrec de primer ministre, i va començar així una nova fase en les negociacions entre partits sobre la reforma constitucional, que fins ara no ha portat fruits.    

Més informació:

Més informació a la fitxa de Flandes.