Notícia

Amnistia Internacional recorda la mort de Politkóvskaia exigint a Moscou el final de la impunitat

L'organització assenyala periodistes i activistes pels drets humans com a principals víctimes 'd'abusos i assetjament per part de les autoritats russes' · Demana que s'esclareixin les responsabilitats en el cas de l'assassinat d'Anna Politkóvskaia, avui fa dos anys, així com d'altres morts i agressions ocorregudes durant els darrers mesos sota circumstàncies sospitoses · Bona part dels abusos registrats han tingut lloc al Caucas del Nord.

"Els activistes pels drets humans i els periodistes són els que donen a conèixer la incapacitat dels governs per respectar les seves promeses de justícia", diu Amnistia Internacional (AI) en un comunicat, "però a Rússia els qui esdevenen víctimes dels abusos de drets humans són els propis activistes i periodistes". La organització internacional ha celebrat el segon aniversari de l'assassinat d'Anna Politkóvskaia amb una petició urgent perquè Moscou acabi amb la impunitat de la violència contra professionals de mitjans de comunicació i militants d'organitzacions a favor dels drets humans.

AI alerta d'una "gradual i progressiva reducció de l'espai per a expressar una mirada crítica" a la Federació russa, i assenyala la regió del Caucas del Nord com un escenari especialment conflictiu pel que fa a la llibertat d'expressió dels periodistes, ja que allà "poden ser segrestats i torturats, veure les seves propietats atacades, rebre amenaces de mort o ser assassinats en circumstàncies perilloses".

El dia en què es complien dos anys de l'assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia, l'organització internacional ha instat el Kremlin a garantir que es faci justícia respecte aquest cas, i que demostri que no hi ha impunitat en els atacs contra els defensors dels drets humans i els periodistes. Politkóvskaia, coneguda pels seus articles i llibres crítics amb les polítiques del Govern rus, en especial al Caucas, va morir tirotejada el 7 d'octubre del 2006 a la porta del seu apartament de Moscou, i avui encara no se sap qui en va ordenar l'execució.

Però el comunicat d'AI fa referència a d'altres casos sospitosos que han ocorregut durant els darrers mesos. El primer i més recent és la mort del també periodista Magomed Ievlóiev mentre estava sota custòdia policial, el passat 31 d'agost. També es fa ressò de la greu agressió a Zurab Tsèxoiev, un ingúix que treballava per l'organització MAHSR (Pau), i els intents d'atac i coerció a d'altres activistes.

Més informació: