Notícia

El Congrés de Bolívia comença a debatre el projecte de Constitució

Les converses entre Govern i prefectes opositors de les darreres setmanes acaben sense acord · Morales accepta revisar la seva proposta de text de la carta magna.

Segon intent de negociació per resoldre la crisi política de Bolívia. Després del fracàs de la primera fase de diàleg entre el Govern i els prefectes autonomistes, que va començar el passat 18 de setembre, el terreny de joc ha passat a ser ara el Congrés, on els partits discutiran divendres 10 sobre el text de la Constitució que el president bolivià, Evo Morales, vol dur a referèndum. El diàleg que els partits comencen a partir d'avui dimecres també tractarà alguns dels temes que durant l'anterior ronda de converses van estar al centre de la discòrdia, com l'autonomia dels departaments i els impostos sobre hidrocarburs.

Concretament, els congressistes debatran sobre dues consultes que el Govern actual té projectades: la primera és un referèndum sobre el contingut de la Constitució, i la segona, molt més específica, pretén fixar la superfície mínima que una terra no productiva ha de tenir per poder ser expropiada per l'Estat, tal i com informa El Colombiano.

Per fer possible el manteniment de les negociacions, el Movimiento al Socialismo, el partit de Morales, ha acceptat la possibilitat d'introduir a la Constitució els canvis que s'acordin amb els altres partits abans de dur el text a referèndum. El president bolivià va recordar als prefectes dels departaments orientals que "les autonomies només es poden garantir a través del projecte de nova Constitució Política de l'Estat, i no de forma violenta com van pretendre fer-ho, quan es va realitzar la presa de les institucions públiques".

Un diàleg fallit
Entre el 18 de setembre i el 5 d'octubre, i després d'una onada de disturbis protagonitzats per grups partidaris de l'autonomia de les regions riques de Bolívia, Evo Morales i els representants dels departaments de la "mitja lluna" -Tarija, Santa Cruz, Pando i Beni- van mantenir una sèrie de reunions amb l'objectiu de trobar un punt d'entesa en les qüestions que durant els darrers mesos han enfrontat dos sectors del país: la qüestió de l'autonomia dels departaments, l'aprovació d'una nova carta magna que asseguri els drets dels pobles indígenes, i les polítiques centrals respecte els recursos energètics.

Els prefectes de no van voler signar un acord que, deien, no aportava cap punt de consens, mentre que el Govern considerava que la negociació havia dut a "importants" avenços en la qüestió de l'autonomia.

Més informació: