Notícia

Indígenes del continent americà commemoren el dia dels pobles natius

En paral·lel a les celebracions del dia de Colom o el dia de la hispanitat, organitzacions civils i administracions recorden les conseqüències que va tenir la colonització europea per als pobles indígenes després de la descoberta del nou continent · A Veneçuela, el 12 d'octubre és el Dia de la Resistència Indígena.

Aquest diumenge es commemoren 516 anys de l'arribada de Cristòfor Colom al continent americà. Arreu del món occidental, aquesta efemèride se celebra sota noms diversos: dia de Colom als Estats Units, dia nacional a l'Estat espanyol, o dia de la raça a alguns països de l'Amèrica Llatina. Però, cada vegada més, els pobles indígenes de tot el continent reivindiquen que durant aquesta data es recordi el genocidi europeu sobre els natius americans, que té com a punt de partida d'arribada de la flota castellana a algun punt de les Bahames, l'any 1492.

En aquest sentit, Veneçuela va marcar un punt i apart l'any 2002, quan el president Hugo Chávez va anunciar que la festa de la raça que se celebrava fins llavors passaria a ser el dia de la resistència indígena. A través dels nous organismes governamentals creats pel Govern de Chávez, com la missió Guaicaipuro o el ministeri del poder popular per als pobles indígenes, nombroses celebracions arreu del país recorden la història dels aborígens del país des de l'arribada de Colom.

Alguns moviments socials de l'Amèrica Llatina també reivindiquen aquesta data per mostrar el rebuig a la colonització europea del passat i, en alguns casos, a les polítiques d'algunes empreses multinacionals que operen als territoris indígenes. És el cas, per exemple, de la ciutat de Rosario , a l'Argentina. També durant la darrera Cimera Continental dels Pobles i Nacionalitats Originàries Indígenes, que es va celebrar el mes de maig al Perú, hi va haver un punt de l'assemblea indígena que duia per títol "12 Octubre 2008: Mobilització Indígena i Popular Continental".

Als Estats Units és un dia festiu, i és tradicional que les comunitats italianes -donat el suposat origen genovès de Colom- celebrin el dia amb marxes i festivals. En alguns d'aquests casos, s'organitzen contra-manifestacions, la més important de les quals és a Denver, a l'Estat de Colorado.

En d'altres punts dels EUA, l'administració ha canviat el sentit de la festa, com és el cas de l'Estat de Dakota del Sud, que celebra el dia del natiu americà, o la ciutat de Berkeley, a Califòrnia, que celebra el dia del poble indígena.

En el passat fins hi tot hi ha hagut esdeveniments internacionals per reivindicar els drets dels pobles indígenes sobre les seves terres ancestrals. L'any 1990 la ciutat de Quito, a l'Ecuador, va acollir la primera trobada internacional de pobles indígenes de les Amèriques, una trobada que va tenir continuïtat l'any següent a Davis, Califòrnia, i que va declarar el 12 d'octubre del 1992, quan es complien 500 anys de l'arribada de Colom, dia internacional de solidaritat amb els pobles indígenes.

Imatge: Pòster de la Transform Columbus Day Alliance, de Denver, on apareix un retrat de Cristòfor Colom tacat de sang, i amb la paraula "Salvatge" sobreescrita. 

Més informació: