Notícia

Ciutats del Kurdistan del nord es paralitzen per protestar contra les pressions de l'Estat turc

Les manifestacions acaben amb un mort i desenes de detinguts · La policia reprimeix les mobilitzacions, convocades per denunciar tortures al pres kurd Abdullah Öcalan · El suport popular al DTP, el principal partit polític kurd, incrementa mentre s'acosten les eleccions municipals, previstes pel març vinent.

Un enfrontament entre manifestants i la policia turca ha resultat avui amb la mort d'un manifestant a la ciutat de Dogubeyazit, al Kurdistan del nord, després d'una sèrie de protestes a les principals ciutats de la regió. Des de dissabte, milers de persones han sortit al carrer per manifestar-se contra les suposades tortures sobre el pres Abdullah Öcalan, exlíder del grup armat PKK. Fa uns dies, els seus advocats havien denunciat que un guàrdia l'havia atacat i amenaçat de mort a la seva cel·la.

Ciutats com Diyarbakir, la capital de la regió, Dogubeyazit, Cizre i Batman han quedat paralitzades aquests darrers dies, amb molts comerços i serveis públics tancats, i les intenses protestes han provocat desenes de ferits i detinguts. El primer ministre de justícia ha assegurat que Öcalan no ha sofert maltractaments, però les protestes van més enllà de la denúncia, i s'emmarquen en un context de molta pressió sobre els kurds en diversos fronts.

Qüestions de fons
En la via política, el partit kurd dominant, el Partit de la Societat Democràtica (DTP) s'enfronta a un procés d'il·legalització per part de l'Estat, que considera que té "vincles" amb el PKK. Tanmateix, aquesta formació gaudeix d'un gran suport popular a tot el territori kurd. Actualment té seixanta alcaldies, i aspira a doblar aquest nombre de cara a les properes eleccions municipals, que tindran lloc el març de l'any que vinent. També les manifestacions d'aquests dies contenien reivindicacions polítiques, amb pancartes amb missatges com "cada vot a l'AKP (el partit que governa Turquia actualment) és una bomba contra els kurds".

Pel que fa al conflicte armat, al llarg de l'any 2008, l'Estat ha endurit els atacs contra la guerrilla pro-kurda que té les seves bases a les muntanyes del Kurdistan iraquià, molt a prop de la frontera turca, amb continus bombardeigs indiscriminats contra nuclis habitats. El Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) ha respost amb una campanya d'atemptats bomba contra la policia i l'exèrcit turc.

Més informació:

Més informació a la fitxa del Kurdistan.