Notícia

Crida als Estats de l'Àrtic per preservar les llengües pròpies

Representats dels pobles àrtics del Canadà, Finlàndia, Dinamarca, Noruega, Rússia, Suècia, Islàndia i els Estats Units celebren el primer Simposi sobre Llengües Àrtiques Indígenes, en el qual destaquen la connexió entre cultura i desenvolupament sostenible · El simposi s'emmarca en la Setmana del Grup de Treball sobre el Desenvolupament Sostenible.

Els participants del primer Simposi sobre Llengües Àrtiques Indígenes celebrat els dies 19, 20 i 21 d'octubre a a Tromso, Noruega, han demanat als Governs dels Estats àrtics -Canadà, Finlàndia, Dinamarca, Noruega, Rússia, Suècia, Islàndia i els Estats Units- que siguin més actius a l'hora d'implementar polítiques i programes que "assegurin la vitalitat futura de les llengües indígenes" de la regió circumpolar.

El simposi ha estat impulsat pel Consell Àrtic, l'organisme inter-governamental sobre les qüestions dels pobles indígenes àrtics, i ha reunit a membres de les sis organitzacions que representen aquests pobles dins del Consell. Era la primera vegada que els líders del procés eren els propis pobles indígenes, i no pas els responsables polítics dels respectius Estats.

El portaveu de l'esdeveniment, Duan Smith, del Consell Circumpolar Inuit, ha destacat que "és la primera vegada que el Consell Àrtic se centra específicament en les llengües indígenes i la importància que tenen a l'hora de mantenir les nostres cultures i donar suport a les nostres aspiracions de desenvolupament", alhora que subratllava la connexió entre cultura i desenvolupament sostenible.

La vicepresidenta del Consell Sami, d'altra banda, s'ha mostrat convençuda que la trobada servirà per impulsar accions al llarg de l'Àrtic per part de tots els actors "responsables de convertir les nostres esperances en realitats". Les recomanacions sorgides d'aquest simposi seran considerades pel Grup de Treball sobre el Desenvolupament Sostenible, que el 24 i 25 es reuniran també a Tromso, amb l'objectiu final que aquesta qüestió entri a l'agenda del Consell Àrtic de cara a la trobada ministerial de l'any vinent.

Una regió de diversitat
Els principals pobles indígenes àrtics són els evenkis, els inuit, els koriaks, els nènets, els khantis, els txuktxis, els sami i els jukaghiris, i dins de cadascun d'aquests pobles hi trobem una gran varietat de llengües i dialectes. Els nivells de protecció d'aquestes parles varien força en funció del país -alt en el cas dels sami als països escandinaus, baix en el cas dels nènets a Rússia-.

Imatge: mapa dels Estats àrtics -en blau cel- i els Estats observadors al Consell Àrtic -en blau fort-. 

Més informació: