Notícia

El dalai lama no exclou la independència del Tibet després d'anunciar canvi d'estratègia

El líder tibetà declara que 'es rendeix' en l'aposta per resoldre el conflicte amb Xina a través d'una 'via moderada' · Una reunió dels dirigents tibetans a l'exili debatrà el camí que han de prendre les seves reivindicacions a partir d'ara, amb la única condició que segueixi essent no lluita violenta · Pequín vol reunir-se amb el líder budista aquest mes d'octubre.

Les relacions Xina-Tibet podrien entrar en una nova fase després que el dalai lama, líder espiritual i polític del poble tibetà, hagi anunciat que "es rendeix" en l'intent per trobar una "via moderada" que pugui tancar el conflicte entre els dos països, i que a partir d'ara plantejarà opcions més ambicioses, com per exemple la independència del Tibet. Tradicionalment, el dalai lama havia apostat per reclamar a Pequín una àmplia autonomia per al seu país, via en la qual havia insistit en totes les rondes de converses -set, fins a l'actualitat- mantingudes amb les autoritats xineses.

Ara, pocs dies abans d'una nova trobada amb representants del Govern de Xina, el dalai lama ha fet públic el seu pessimisme respecte a les possibles concessions de Pequín, i ha anunciat que el proper novembre se celebrarà una reunió del cos consultiu de la comunitat tibetana a l'exili. "Ha perdut les esperances en mirar d'arribar a una solució amb l'actual lideratge xinès, el qual simplement no està disposat a tractar aquestes qüestions [les reivindicacions tibetanes]," ha dit del dalai lama un dels seus enviats.

Dharamshala, la ciutat del nord de l'Índia on el Govern tibetà exiliat hi té la seu, serà l'escenari de la trobada de novembre, durant la qual uns 300 delegats discutiran el camí que ha de prendre la seva lluita a partir d'ara. L'única condició imposada pel dalai lama, almenys en públic, ha estat que continuï essent una lluita pacífica. D'aquesta manera, el moviment tibetà podria fer un gir històric i apostar de manera unitària, per primera vegada, per la independència. Aquesta postura ja és força estesa en alguns sectors del moviment, i podria seguir estenent-se com a conseqüència de l'increment de la pressió de les autoritats xineses sobre els tibetans.

El líder budista ha reclamat fins ara la creació d'una "gran zona tibetana", que tingui l'estatus de regió administrativa autònoma, mentre que grans qüestions com la diplomàcia i la defensa restin a les mans del Govern xinès. Pequín s'oposa a aquestes demandes, tot considerant que a llarg termini portarien a la independència.

Més informació: