Notícia

El conflicte de l'Alt Karabakh, més a prop de la sortida pacífica

Armènia i l'Azerbaidjan, amb la mediació de Rússia, signen un acord per avançar cap a un procés negociador · És el primer compromís conjunt ferm que prenen les parts des que el 1994 van arribar a un alto el foc, que més tard va fracassar · Fa més de quinze anys que l'Alt Karabakh gaudeix d'una independència de facto.

Clara passa endavant cap a la resolució del conflicte de l'Alt Karabakh. Els caps d'Estat implicats, Serge Sarkisian d'Armènia i Ilham Alíev de l'Azerbaidjan, han signat aquest diumenge a Moscou una declaració "per una solució pacifica del conflicte sobre la base del dret internacional", un esdeveniment sense precedents en la darrera època, caracteritzada per una retòrica agressiva entre Erevan i Bakú, i un degoteig incessant d'escaramusses a la frontera del Karabakh.

L'acord, que compta amb el suport de la Federació Russa i l'aprovació dels Estats Units, és una declaració d'intencions polítiques en el qual Sarkisian i Alíev expressen la voluntat d'intensificar els esforços per tal d'arribar a un acord polític. El document no apunta encara quin podria ser l'estatus acordat per a l'Alt Karabakh, una regió sota administració àzeri, però on hi viuen una majoria d'armenis, i que l'any 1991 va declarar unilateralment la seva independència. Aquesta qüestió ha enfrontat des del 1989 els Estats d'Armènia i l'Azerbaidjan.

Després de els treves i oportunitats per al diàleg del 1994 i 2001, mai s'ha arribat fins ara a complir un full de ruta per resoldre pacíficament un dels principals conflictes del Caucas del sud. De fet, la declaració va més enllà d'aquest contenciós i parla de la intenció de "millorar la siutació del Caucas del sud i d'establir estabilitat i seguretat a la regió a través d'un acord polític del conflicte".

Un cop establertes les intencions, doncs, resta per veure per on aniran les converses. D'entrada, sembla difícil que l'Alt Karabakh i Armènia renunciïn a una independència que ja existeix de facto, mentre que Bakú difícilment acceptarà perdre una porció del seu territori que equival a prop del 15% de tot el país. En aquest sentit, RFE/RL publica avui que la signatura de la declaració ha estat a la pràctica una victòria per Armènia, ja que estableix garanties fermes per prevenir una actuació de l'exèrcit àzeri a la zona, un dels principals temors d'Erevan.

Imatge: Signatura de la declaració per part d'Alíev, Medvèdev i Sarkisian, d'esquerra a dreta (www.kremlin.ru).

Més informació: