Notícia

Les minories religioses de l'Iraq tindran una minsa representació en escons provincials

Una nova llei garanteix només sis escons d'un total de 440 per als quatre grups religiosos minoritaris: cristians, jazidis, sabeus i xabaks · Una concessió a les minories -encara que fos mínima- era una condició necessària per poder celebrar eleccions l'any vinent · L'ONU havia recomanat un mínim de dotze escons per a les minories.

Els legisladors del Parlament iraquià han aprovat una nova llei electoral amb les mínimes concessions a les minories religioses del país. Segons la versió final, els cristians tindran assegurats tres escons d'un total de 440 a la cambra, malgrat representar la principal minoria religiosa del país, amb un 3% de la població. Les altres comunitats, les més nombroses de les quals són la comunitat jazidi, la sabea i la xabak, s'hauran de repartir tres escons restants.

Aquesta nova llei és conseqüència de les protestes que aquests grups van aixecar el setembre passat, quan el Parlament va votar una llei sobre les eleccions provincials que suprimia la quota mínima de representació de les minories. Llavors els cristians es van fer sentir especialment, amb protestes a la ciutat de Mosul que dies més tard van resultar en episodis de violència de grups musulmans contra alguns d'aquests cristians. També ara la comunitat cristiana ha estat la que de manera més contundent ha criticat la nova llei. Iunadim Kanna, diputat cristià al Parlament de l'Iraq, ha declarat que la nova llei "és una decisió degradant per a les minories úniques del país. No s'atén a l'interès públic i considerem que és un gran insult a totes les minories de l'Iraq".

Després de la polèmica llei del setembre passat, les Nacions Unides havien recomanat al Parlament iraquià que reservés per a les minories un mínim de 12 escons. Ara caldrà que el Consell Presidencial l'aprovi, després d'haver obtingut el vot a favor de 106 dels 150 diputats a l'assemblea.

La qüestió de les quotes és complicada de resoldre, ja que els censos actuals no són excessivament fiables. En el cas dels cristians, per exemple, es calcula que milers van deixar el país amb la caiguda de Saddam Hussein.

Segons Minority Rights Group, els kurds són la principals nació minoritzada de l'Iraq, i els segueixen les comunitats de cristians, turcmans, caldeans, yezidis, assiris, i xabaks, entre d'altres.

Més informació: