Notícia

Sèrbia, criticada de nou per no protegir la comunitat albanesa del país

Human Rights Watch diu en un informe que el Govern serbi va tenir una resposta 'inadequada' als atacs que els albanesos i altres grups minoritzats van sofrir quan Kosovo va declarar la seva independència · Les autoritats no van prendre 'mesures preventives' contra les accions violentes, mentre que després dels fets 'han fet poc' per identificar-ne els responsables · La província autònoma de Voivodina, segons l'informe de l'organització, va concentrar la majoria d'aquests atacs.

L'ONG Human Rights Watch (HRW) acaba de publicar un informe, "Hostatges de la tensió: intimidació i assetjament als albanesos ètnics de Sèrbia després de la declaració d'independència de Kosovo" [disponible aquí], on acusa el Govern serbi de no prevenir els atacs contra comerços i llars albaneses de Sèrbia durant els aldarulls que van seguir la independència de Kosovo el 17 de febrer del 2008, i també de no perseguir-ne els responsables.

HRW recomana a la Unió Europea que "pressioni Belgrad per dur els perpetuadors [dels atacs] davant la justícia", i ha volgut recordar que "la violència contra les minories no és un fet nou a Sèrbia", tot citant casos anteriors d'abusos a musulmans, gitanos i els propis albanesos. Wanda Troszczynska-van Genderen, un dels analistes de l'organització, ha lligat aquesta manca de progressos de l'Estat balcànic en qüestió de respecte de les minories al procés d'integració a la Unió Europea, del qual ha dit que "Sèrbia no pot esperar avançar cap a la UE si no demostra que no tolerarà la violència".

Després de la independència de Kosovo, fins llavors província de Sèrbia i habitada per un 90% d'albanesos, a Sèrbia es van succeir nombroses manifestacions contra la secessió, que en alguns casos van acabar atacant les comunitats minoritàries, principalment comerços i habitatges albanesos. L'informe cita més de 200 incidents, i destaca que d'aquests només n'han resultat 10 condemnes, tot i que en nombrosos casos la policia i els mitjans de comunicació fossin testimoni dels successos.

HRW ha publicat el seu informe pocs dies abans que la Comissió Europea doni a conèixer les conclusions sobre el progrés dels països balcànics pel que fa a la integració europea. De Sèrbia, el document (disponible a BalkanInsight.com) menciona els incidents derivats de la independència de Kosovo i critica la manca d'una llei antidiscriminació. També diu que les polítiques han estat dominades per la qüestió de Kosovo, si bé s'observa una creixent estabilitat al sí del nou Govern.

Imatge: "Kosovo és Sèrbia", eslogan utilitzat en les protestes. Imatge extreta del web governamental (www.srbija.gov.rs)

Més informació: