Notícia

El vot de les minories, clau per a la victòria dels demòcates a les presidencials nord-americanes

Les dades sobre el perfil dels votants de les darreres eleccions presidencials dels EUA evidencia el paper de les anomenades 'minories' del país en la victòria dels demòcrates · El 95% dels votants afroamericans donen suport al candidat negre · Els hispanoamericans inclinen la balança als Estats de Florida, Nevada i Nou Mèxic.

Una de les moltes lectures de la recent elecció del senador Barack Obama com a nou president dels Estats Units és la importància del vot de les 'minories' del país, si és que podem anomenar així comunitats que es compten per milions de persones (41 milions d'hispanoamericans, i 34 milions d'afroamericans, segons Minority Rights Group). Poques vegades aquestes comunitats han tingut comportaments electorals tan unitaris com en els darrers comicis.

El 95% dels afroamericans que han anat a votar ho han fet pel candidat negre. No només el suport cap a Obama ha estat amplíssim, sinó que a més, la participació d'aquest grup ha pujat un 11% comparat amb fa quatre anys, fins arribar a representar un 13% del total dels electors (15 milions de persones).

En el cas dels hispanoamericans, la xifra global diu que han donat suport a Barack Obama el 66% dels votants, és a dir, dos de cada tres, mentre que fa quatre anys el 50% van votar a John Kerry. Però és especialment significatiu el cas d'alguns Estats concrets, on segons els analistes la comunitat llatina va ser decisiva per convertir feus republicans cap al blau dels demòcrates. És el cas de Florida, Nevada i Nou Mèxic, que sumen 37 vots electorals. Altres Estats que van canviar de color en favor a Obama van ser Ohio, Iowa, Indiana, Colorado i Virgínia.

A Florida, els hispanoamericans representen el 14% de la població amb dret a vot, i van donar suport al candidat demòcrata en un 57%. A Nevada (15% de la població), la xifra es va elevar fins el 78%, i a Nou Mèxic (41% de la població), van votar-lo el 69% dels llatins.

Més informació: