Notícia

Perspectives de pau al Congo a mesura que les tropes rebels retrocedeixen al Kivu del Nord

El líder tutsi, Laurent Nkunda, va acceptar un alto el foc el diumenge, després de setmanes de combat contra l'exèrcit congolès · Les forces de manteniment de la pau de les Nacions Unides es desplegaran als territoris que separen els dos fronts.

Primera oportunitat de pau a la República Democràtica del Congo, després que el líder del Congrés Nacional per la Defensa del Poble (CNDP), Laurent Nkunda, acceptés diumenge un alto el foc a la regió més convulsa del país, Kivu del Nord. Tot i que els combats entre el CNDP i l'exèrcit del Congo han continuat en algunes parts del territori, avui la guerrilla tutsi ha començat a retrocedir efectivament en dos fronts del Kivu del Nord, tot allunyant-se de l'exèrcit i permetent la interposició de forces de manteniment de la pau de les Nacions Unides.

L'alto el foc ha estat facilitat per l'enviat especial de l'ONU Olusegun Obasanjo, i podria derivar aviat en una ronda de converses i un grup de monitoratge de l'alto el foc. Mentrestant, Obasanjo s'ha reunit també amb el president del Congo, Joseph Kabila, i el de Ruanda, Paul Kagame, per demanar la seva col·laboració per intentar aturar l'escalada de violència que podria dur a una guerra de màxima intensitat, com ja va passar al país entre els anys 1998 i 2003.

Laurent Nkunda justifica les seves accions militars al Kivu del Nord com l'única manera de protegir els tutsis dels atacs de les Forces Democràtiques per l'Alliberament de Ruanda (FDLR), la milícia hutu que controla bona part de la regió.

Més informació: