Notícia

Més de 30.000 persones rebutgen a Prístina el pla de sis punts de les Nacions Unides

Segons les entitats que convocaven la manifestació -més d'una trentena-, el pla proposat per Ban-Ki Moon comporta la divisió del país entre serbis i albanesos, ja que dóna legitimitat a les institucions paral·leles creades per Belgrad a les zones sèrbies.

Entre 30.000 i 50.000 persones, segons les fonts, s'han manifestat avui a la capital de Kosovo, Prístina, per protestar contra el pla per desplegar una nova missió de la Unió Europea sobre llei i ordre, EULEX. Es tracta d'una proposta de sis punts elaborada per les Nacions Unides, la qual compta amb el suport de la Unió Europea i del Govern serbi, i que inclou consideracions en sis camps diferents: policia, llei, control de fronteres, duanes, transport i patrimoni cultural i religiós.

La protesta d'avui ha estat avalada per més d'una trentena d'organitzacions, des dels independentistes de Vetëvendosje fins a l'observatori anti-corrupció Çohu, passant per la Xarxa de Dones de Kosovo i l'Organització de Veterans de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo. Amb l'eslògan "Protegim la sobirania", el manifest denuncia que el pla dels sis punts provocarà que una tercera part de Kosovo sigui entregada a les institucions paral·leles, no legitimades pel Parlament kosovar, que Sèrbia va crear al país arran de la independència, el passat mes de febrer.

Segons els convocants de la manifestació, aquest pla permet que l'Estat serbi interfereixi en els afers interns de Kosovo. El líder de la plataforma Vetëvendosje, Albin Kurti, ha afegit a més que "Kosovo no necessita la missió de la UE [EULEX]", sinó que "cal que el Govern [de Kosovo] tingui jurisdicció" sobre tot el territori. Kurti, alhora, ha carregat també contra l'executiu kosovar, que aquesta setmana ha presentat un pla alternatiu al de les Nacions Unides, el qual rebutja els sis punts però dóna suport a la implementació de la missió EULEX "tan aviat com sigui possible".

Ahir, el primer ministre Hashim Thaci va dir que Prístina cooperarà "aviat" amb la Unió Europea, però que el poble i les institucions kosovars "no poden acceptar" el pla de sis punts. L'acceptació de la missió EULEX tal i com està concebuda actualment comportaria a la pràctica la divisió del país en dues entitats diferents, ja que les forces policials i judicials de la Unió Europea no tindrien efecte a les zones de majoria sèrbia, tal i com ha demanat Belgrat. Per això Thaci va exigir que el desplegament de la missió europea fos al llarg del territori sencer.

Imatge: Manifestació a Pristina (www.newkosovareport.com)

Més informació: