Notícia

Sri Lanka assegura haver guanyat un front clau en territori tàmil

Segueix la pressió de l'exèrcit singalès sobre la guerrilla rebel, la qual encara controla el nord i l'est de l'illa · Amnistia Internacional alerta sobre la crisi humanitària de la regió del Wanni, on es concentren els combats, que ja han provocat 300.000 desplaçats · La setmana passada el Govern d'Sri Lanka va rebutjar una oferta d'alto el foc dels tigres tàmils.

El Govern d'Sri Lanka va anunciar ahir una victòria militar "clau" en el combat contra els Tigres d'Alliberament de Tàmil Eelam (LTTE), la guerrilla que lluita per la independència del territori tàmil, al nord i l'est de l'illa. Segons declaracions del portaveu de l'exèrcit, recollides per Associated Press, les tropes s'han apoderat de la primera línia de defensa al front de Muhamalai, un dels fronts del nord de l'illa que més actius ha estat darrerament.

Des de la capital de l'Estat, Colombo, autoritats governamentals han assenyalat la batalla d'ahir com una victòria important pel nombre de baixes -no especificades- causades a les files rebels i perquè sembla que permetrà l'avenç cap a una segona línia de defensa. D'altra banda, fonts tàmils asseguren que en aquesta ofensiva l'exèrcit ha perdut 130 soldats, i almenys 450 han resultat ferits durant els darrers tres dies.

Crisi humanitària
Els xocs entre l'exèrcit i la guerrilla, que van recomençar violentament quan el Govern va trencar l'alto el foc a principis del 2008, han portat la població del nord de l'illa a una situació límit: fa només uns dies, Amnistia Internacional va alertar de la greu situació en què es troben més de 300.000 persones desplaçades per culpa del conflicte, en plena època de monsó. L'organització internacional va fer una crida al Govern a protegir aquestes persones, i el va acusar de bloquejar els ajuts internacionals a la zona.

El Govern, que segons AI va ordenar a les Nacions Unides i el personal humanitari que abandonessin la regió el passat setembre, s'ha defensat tot dient que totes les penúries del poble tàmil són degudes a les polítiques de reclutament forçós per part dels Tigres Tàmils i els intents de convertir la societat civil en escuts humans.

Oferta d'alto el foc
Els rebels tàmils van oferir al Govern una proposta d'alto el foc el passat 9 d'octubre, oferiment que Colombo va rebutjar per "fals i poc honrat", i va reiterar que no hi hauria cap discussió amb els LTTE fins que aquests "no deixen les armes i abandonin el terrorisme". El líder tàmil B. Nadesan, segons el diari singalès Daily Mirror, havia declarat que el seu bàndol "ha volgut sempre un alto el foc", i va afirmar que el Govern ja va trencar l'anterior alto el foc, quan va començar una ofensiva que ha forçat els tàmils a lluitar "una guerra defensiva".

Manifestació per l'autodeterminació de Tamil Eelam
Centenars de tàmils de la nombrosa diàspora al Regne Unit van manifestar-se dimecres davant del Parlament britànic, a Londres, per protestar contra el "genocidi" del Govern singalès contra el seu poble, i per reivindicar el seu dret a l'autodeterminació mitjançant una sortida dialogada del conflicte. El territori conegut com Tamil Eelam (Eelam significa Sri Lanka, en llengua tàmil), ocupa totes les provínices costaneres del nord i l'est de l'illa.

Fa només una setmana, el secretari general del Centre Tamil per als drets Humans (TCHR), S.V. Kirubaharan, va ser a Catalunya, convidat pel CIEMEN, per parlar de la situació del seu poble i establir contactes amb d'altres nacions sense Estat. Kirubaharan va definir el conflicte com "una gran operació militar de Sri Lanka que està provocant molts morts i desplaçats", i va posar l'accent sobre la manca de tota mena d'ajut humanitari. Sobre la negativa del Govern a dialogar amb els Tigres Tàmils, va afirmar que "no hi ha solució militar ni solució sense negociació."

Més informació: