Notícia

L'Estat turc es planteja acabar amb l'aïllament del líder kurd Abdullah Öcalan

El Consell d'Europa va demanar aquesta mesura a Ankara després que uns representants mostressin la seva preocupació per la salut mental del pres · El màxim líder del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) és l'únic condemnat a la presó de l'illa d'Imrali des de l'any 1999 · L'Estat posa com a condició que Öcalan demani al PKK que declari un alto el foc i entregui les armes.

Turquia està considerant l'opció de trencar l'aïllament del pres kurd Abdullah Öcalan, líder del moviment armat Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), la qual cosa seria una petita concessió al moviment kurd, que des de fa anys reclama que acabin les condicions excepcionals que mantenen Öcalan com l'únic pres de la presó de l'illa d'Imrali. Allà, el dirigent kurd compleix cadena perpètua i li és prohibit de comunicar-se amb d'altres persones que no siguin els seus advocats.

Segons el diari turc Hurriyet, Turquia podria desplaçar un nombre limitat de presoners -entre cinc i sis- a la presó d'Imrali, sempre i quan el pres recomani al PKK "deixar la lluita i abandonar les armes." Tanmateix, les condicions imposades per Ankara són ambigues, ja que d'ençà de la seva reclusió Öcalan ha demanat repetidament una sortida pacífica per al conflicte, que inclogui un alto el foc i la renúncia a la independència del Kurdistan.

Una vegada més, Turquia reacciona -tímidament- a les crides de normalització de les institucions europees. Aquesta vegada, la possibilitat de reconsiderar la situació d'Öcalan respon a les queixes del Comitè per a la Prevenció de Tortura del Consell d'Europa, que el mes de març passat va demanar a Ankara que acabés amb l'aïllament del pres després que uns representants de la institució es mostressin preocupats per la seva salut mental.

També els advocats del líder kurd han denunciat darrerament els maltractaments soferts aquest, cosa que fa un mes va provocar una sèrie de mobilitzacions arreu del Kurdistan, fet que va demostrar una vegada més l'enorme popularitat de la qual gaudeix encara Öcalan entre els kurds.

Ara, la notícia del canvi de les condicions d'empresonament per al líder podria entendre's com un intent, per part de l'Estat, de mostrar una cara més amable i frenar així el previsible augment de popularitat del Partit de la Societat Democràtica (DTP), la principal formació kurda de Turquia amb presència a les institucions, abans de les eleccions municipals del març vinent.

Més informació:

Més informació a la fitxa del Kurdistan.