Notícia

Grenlàndia vota a favor d'una àmplia autonomia i posa rumb a la independència

Tres de cada quatre votants opten pel sí en un referèndum celebrat ahir a l'illa àrtica · El nou estatut preveu el dret a l'autodeterminació, el reconeixement dels groenlandesos com a poble, el dret als seus propis recursos naturals i la oficialitat de la llengua groenlandesa.

Els groenlandesos han decidit donar suport al pla d'autonomia proposat pel primer ministre Hans Enoksen que concedeix a l'illa, avui sota administració danesa, un règim d'autonomia que inclou la plena gestió dels seus recursos naturals -principalment petroli i gas natural- i el dret a l'autodeterminació del poble groenlandès. Amb una participació de més del 70% i el suport de tres de cada quatre votants (el 75'5%), els resultats del referèndum celebrat ahir deixa ben clara la voluntat dels habitants de l'illa antàrtica, la més gran del món, d'esdevenir un país de ple dret.

Copenhagen i Nuuk (la capital groenlandesa) han acordat acatar els resultats del referèndum. Com a compensació pels ingressos que Dinamarca deixarà de rebre dels recursos naturals de l'illa, el pacte preveu que també l'antiga metròpoli deixarà d'enviar ajuts econòmics a Groenlàndia. Trenta dues competències seran descentralitzades, mentre que afers exteriors, defensa, ciutadania i moneda, a més de la figura de la cap d'Estat -la reina Margarida de Dinamarca- seran essent polítiques comunes. El groenlandès serà la llengua oficial.

Hans Enoksen, en conèixer els resultats, ha declarat la seva emoció perquè la proposta votada "reconeix el poble groenlandès com a nació". Ara el projecte ha de ser ratificat pels dos Parlaments, i està previst que entri en vigor el juny del 2009. El reconeixement de l'autodeterminació deixa la porta oberta a la independència, opció preferida pel primer ministre.

Poble inuit
La gran majoria dels habitants de Grenlàndia (56.000 persones) són d'ètnia inuit, un dels pobles indígenes de l'àrtic. Després del resultat del referèndum, el primer ministre groenlandès demanarà explícitament a les Nacions Unides el reconeixement dels groenlandesos com a poble indígena. Enoksen ha anunciat també la seva intenció "d'ajudar altres pobles a aconseguir el mateix que nosaltres".

Imatge: Nuuk, capital de Grenlàndia.

Més informació: