Notícia

Kíev acusa un líder rutè d'amenaçar la integritat territorial d'Ucraïna

El Servei de Seguretat estatal ha denunciat oficialment a Dimitri Sidor, portaveu de l'associació de Carpatians-Rutens, el qual podria ser castigat amb tres anys de presó · L'octubre passat els delegats d'aquesta comunitat van proclamar la República de la Carpàcia Rutena.

El líder dels rutens d'Ucraïna, un poble eslau repartit entre sis estats diferents, s'enfronta a una pena de presó de fins a tres anys després que el 25 d'octubre passat, durant la celebració del segon congrés de l'Associació de Carpatians-Rutens, es demanés un "divorci pacífic" entre l'Estat ucraïnès i aquest territori, que coincideix aproximadament amb la província Transcarpiana. Després d'aquest fet, que va provocar un enrenou considerable entre els partits ucraïnesos, el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) ha acusat Dimitri Sidor, portaveu de la comunitat, d'anar contra la integritat territorial de l'Estat.

Citat per Russia Today, Sidor denuncia "l'assimilació forçada" dels rutens, i argumenta la decisió de reivindicar el dret a l'autodeterminació per la manca de voluntat de l'Estat a negociar el seu estatus, cosa que demanen des que va caure la Unió Soviètica. El portaveu, un religiós ortodox, diu que no es tracta d'un cas de separatisme, ja que els rutens "estan disposats a viure al costat dels ucraïnesos, respectar la seva moneda i la seva llengua i ser part del seu territori, però amb la nostra pròpia autonomia".

L'SBU també ha acusat de separatisme a Piotr Getsko, nomenat segons Russia Today com a primer ministre de la nova República autoproclamada. L'agència de notícies ForUm, d'altra banda, ha publicat que els rutens ja han format un nou Govern, que ha començat a treballar el passat 2 de desembre.

Els rutens, reconeguts oficialment com a minoria ètnica als Estats d'Eslovàquia, Polònia, Hongria, República Txeca i Sèrbia, no tenen cap reconeixement a Ucraïna, excepte a la província Transcarpiana, que l'any 2007 va declarar-ne l'existència. En general, l'Estat considera que els rutens són ucraïnesos, i això fa que sigui molt difícil comptar-los efectivament. Mentre que Kíev s'empara amb el cens del 2001, on 10.000 persones van declarar-se rutens dins la categoria ètnica ucraïnesa -l'opció rutena com a ètnia no estava contemplada-, els rutens afirmen que són més de 700.000.

Més informació: