Notícia

El Suprem brasiler vota a favor de l'autonomia del territori indígena de Raposa

Malgrat que el tribunal encara no ha emès un veredicte en ferm, vuit dels onze membres van votar a favor de la continuïtat territorial de Raposa Serra do Sol · Si es confirma la decisió, els grangers, arrossaires, i altres sectors productius hauran d'abandonar les terres en favor dels indígenes.

El Tribunal Suprem de Brasil va celebrar ahir dimecres una sessió sobre la demarcació de la reserva Raposa Serra do Sol, un extens territori indígena situat a l'estat de Roraima i habitat principalment per les ètnies macuxi, wapichana, patamona, ingaricó i taurepang. L'any 2005, el president brasiler Luiz Inácio Lula da Silva va aprovar la creació d'aquesta reserva, la qual cosa va aixecar les queixes del Govern de l'estat i dels productors d'arròs i fusta que exploten part de les terres. Aquests pretenien mantenir la seva activitat a la reserva, de manera que a la pràctica es fragmentava el territori i s'excloïa la població indígena d'extenses porcions de terra.

D'altra banda, els indígenes demanen que es respecti la qualificació oficial d'aquesta àrea com a "històricament índia", i que per tant se'n garanteixi l'explotació als seus habitants tradicionals.

El Suprem ha de ser l'encarregat de resoldre un conflicte complex i transcendent, en tant que pot establir precedents per centenars de casos similars arreu del país. Com a mostra de la complexitat, el judici ja ha estat aplaçat dues vegades: la primera, el mes d'agost passat, i la segona ahir mateix. Però abans de suspendre's la votació d'ahir, vuit dels onze magistrats del tribunal van manifestar la seva preferència per mantenir Raposa com una demarcació única, i per tant fer-ne fora els productors arrossers.

El governador de l'Estat de Roraima, que segons informa BBCBrasil.com defensava l'establiment "d'illes" de producció que permetessin activitats econòmiques no indígenes, ja ha donat per feta la decisió, i ha afirmat la seva voluntat de respectar-la. D'altra banda, si la decisió segueix en ferm, el Govern i els productors hauran d'arribar a un acord sobre les indemnitzacions que rebran a canvi de cedir les terres als indígenes.

Més informació: