Notícia

L'Estat espanyol aprova l'extradició a Rússia d'un exiliat txetxè, malgrat les protestes d'AI i HRW

Amnistia Internacional i Human Rights Watch consideren que Murat Gasaiev corre 'un elevat risc' de ser torturat si retorna a Rússia · Moscou acusa el detingut d'haver comès atemptats terroristes contra interessos governamentals a Ingúixia.

Amnistia Internacional i Human Rights Watch, dues de les organitzacions internacionals amb més pes en la defensa dels drets humans, estan duent a terme una campanya per aturar l'extradició de Murat Gasaiev cap a Rússia per part de l'Estat espanyol. Gasaiev, un ciutadà txetxè a qui la fiscalia russa acusa d'haver comès actes terroristes al Caucas Nord, va demanar asil polític a Espanya l'any 2005, condició que l'Estat li va negar després de consultar el cas amb la Federació russa. El passat 1 de desembre, l'Audiència Nacional espanyola va acordat la extradició i, ahir dilluns el Tribunal Europeu de Drets Humans va rebutjar la petició de Gasaiev perquè Estrasburg emetés un requeriment judicial en contra de la decisió del tribunal espanyol.

En el seu comunicat, Amnistia recorda que "ningú, sigui quina sigui la gravetat del crim pel qual ha estat acusat, serà portat a la força cap a un país on hi ha un risc real que pateixi violacions flagrants dels seus drets humans". L'organització posa en qüestió les "garanties" que l'Audiència Nacional va obtenir per part de la fiscalia russa, segons les quals "Gasaiev no seria condemnat a mort ni a cadena perpètua", i podria tenir un seguiment per part del Comitè per la Prevenció de la Tortura CPT.

Tanmateix, AI afirma que el CPT no ha estat consultat sobre aquesta qüestió, i recorda que aquest organisme del Consell d'Europa ha expressat públicament i en diverses ocasions la seva preocupació sobre tortura i detencions il·legals per part d'oficials de l'Estat a Txetxènia. "Espanya estarà violant les seves obligacions en matèria de drets humans internacionals si dóna llum verda a l'extradició", sentencia en el comunicat.

Human Rights Watch, d'altra banda, acusa les autoritats espanyoles "de voler treure's Gasaiev de sobre a qualsevol preu." A més, relata una sèrie de precedents que demostren que l'exiliat txetxè corre un risc "real" de ser torturat. HRW convida Madrid a consultar el Consell d'Europa per pactar les condicions per fer un seguiment a Gasaiev un cop torni a Rússia.

Més informació: