Notícia

L'exèrcit colombià desafia la comunitat indígena amb l'assassinat d'un dels seus líders

Una patrulla obre foc sobre vehicle del Consell Regional Indígena del Cauca i mata José Edwin Legarda, company de la destacada representant indígena Aida Quilcué · La Coordinadora Andina d'Organitzacions Indígenes demana que es jutgi al president Álvaro Uribe, i Amnistia Internacional condemna l'assassinat.

L'Estat de Colòmbia ha mostrat una vegada més el seu menyspreu envers els pobles indígenes, aquesta vegada amb l'assassinat de José Edwin Legarda, marit d'Aida Quilcué, consellera major del Consell Regional Indígena del Cauca (CRIC) i líder destacada de les mobilitzacions de l'octubre passat, que van dur milers d'indígenes al carrer per reclamar el reconeixement dels seus drets.

Ahir dimarts, una patrulla de l'exèrcit va tirotejar el vehicle d'Aida Quilcué, en el qual hi viatjava José Edwin Legarda, que va morir després de rebre l'impacte d'almenys tres bales. Legarda es dirigia en el moment de l'atac cap a recollir la seva companya, que tornava de Ginebra d'exposar al Consell dels Drets Humans de l'ONU la situació de Colòmbia.

Segons fonts del ministeri de defensa, els militars van disparar perquè el vehicle no es va aturar davant d'una ordre en aquest sentit. Però testimonis presencials asseguren que no hi va haver cap indicació per part dels soldats. La pròpia Quilcué afirma que havia ser un atemptat contra la seva persona i fonts indígenes parlen de "represàlia" de l'Estat contra els líders que, com Aida Quilcué, van tenir un paper molt actiu en l'organització de les protestes del passat mes d'octubre i novembre.

La reacció a aquest assassinat ha estat contundent i immediata. La Coordinadora Andina d'Organitzacions Indígenes, una de les plataformes més significatives del continent, reclama en un comunicat de premsa que el president colombià Álvaro Uribe sigui jutjat per genocidi contra el poble indígena. La COAI l'acusa de ser "principal responsable de les polítiques de persecució, incursió armada als territoris, desplaçaments forçats, detencions, tortures, assassinats i desaparicions". Per tot això, la coordinadora -que la formen una sèrie de plataformes i entitats- demana que el president digui jutjat per un tribunal internacional per genocidi.

Amnistia Internacional, d'altra banda, ha assegurat que aquest cas exemplifica l'assassinat indiscriminat de civils per part de les forces de seguretat, i ha demanat a les autoritats colombianes que duguin a terme una investigació "immediata, exhaustiva i imparcial" que dugui els responsables de l'atemptat davant de la justícia.

Més informació: