Notícia

La treva possibilita que el menjar i l'ajuda mèdica arribin a la Franja de Gaza

Israel i Hamàs decreten l'alto el foc de forma unilateral · Els serveis palestins comencen a recuperar cadàvers de sota les runes · L'exèrcit israelià inicia la retirada, que Hamàs reclama que sigui completa · Hi ha més de 1.300 morts i almenys 5.100 ferits

Per a l'alleujament d'una població que ha viscut tres setmanes sota les bombes israelianes, els primers enviaments d'ajuda humanitària a Gaza han començat a arribar a la franja costanera després que Israel i Hamàs hagin decretat sengles treves. L'agència de notícies palestina Ma'an obre aquest dilluns amb la notícia que 49 doctors de països àrabs, europeus i nord-americans han pogut entrar a Gaza amb 140 tones de medicines. La mateixa agència afirma que diversos estats àrabs hi han enviat 400 tones de menjar.

És tan sols una primera ajuda d'urgència per a un territori que ha quedat molt tocat després dels 22 dies d'intensa campanya militar que, pel cap baix, ha fet 1.300 morts i 5.100 ferits (aquí teniu una animació del diari anglès The Guardian amb el dia a dia dels atacs). L'Oficina Central Palestina d'Estadístiques, en un càlcul preliminar, xifra en 4.100 els edificis destruïts i en 17.000 els danyats.

De sota d'aquestes cases reduïdes a runa és d'on, des d'ahir, els serveis d'assistència palestins a Gaza estan treient desenes de cadàvers, que no havien pogut ser recuperats a causa dels combats. L'agència palestina Ramattan diu que només diumenge se'n van trobar 98, i que "fonts mèdiques" creuen que encara hi ha més gent sepultada. Els serveis palestins treballen aprofitant l'inici de la retirada de les forces de terra israelianes. Hamàs exigeix que l'exèrcit surti completament de Gaza en una setmana, com a condició per a mantenir la treva.

Olmert i Haniya es veuen guanyadors

En el terreny polític, ara tothom sembla satisfet, tant el primer ministre israelià, Ehud Olmert, com el seu homòleg de l'autoritat palestina de Gaza, Ismail Haniya. Olmert, al seu discurs de dissabte, va dir que l'inici de la treva era "un primer pas important" per avançar cap a l'assoliment de la pau al sud d'Israel, com a punt inicial per arribar a la pau a tota la regió. L'executiu d'Olmert ha mantingut durant tot el conflicte que la seva única intenció era defensar poblacions com Beer Sheva, Sderot i Ascaló i que, per tant, en cap moment volia conquerir la Franja de Gaza, d'on espera retirar-se "tan de pressa com sigui possible".

Al costat contrari, Haniya considera que els palestins són els guanyadors del conflicte. El primer ministre de Gaza ha parlat d'una "gran victòria del poble palestí", una consideració que apel·la a la resistència que els militants àrabs han mostrat durant les tres setmanes d'atacs israelians. Aquesta "victòria", però, li ha costat al poble palestí 1.300 morts. O el que és el mateix, 100 víctimes per cadascun dels 13 morts israelians.

Més informació:

Agències palestines: Ma'an, Wafa i Ramattan

Al Jazeera: Destroyed homes greet returning Gazans (vídeo)

Haaretz: Egypt invites Israel, Palestinians for separate talks on Gaza truce

BBC: Tense calm follows Gaza ceasefire