Notícia

El Consell d'Europa reclama a Rússia que reconsideri els reconeixements d'Abkhàzia i Ossètia del Sud

Moscou replica que la decisió és “per sempre” · Les diplomacies russa i georgiana s'enfronten de nou, ara pel cas d'un tinent que ha desertat · El Kremlin pretén construir una base naval a un port abkhaz

Mitjans russos com Russia Today o Kommersant consideren “una derrota” de la diplomàcia del seu país la resolució que ahir dimecres va aprovar l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. La cambra europea va ratificar-se en la seva resolució 1633 del passat octubre, en què reclamava a Rússia que “retiri el seu reconeixement de la independència d'Ossètia del Sud i d'Abkhàzia” i que respecti “la integritat territorial de Geòrgia”. El Kremlin, però, no està disposat a fer-ne gens de cas.

El portaveu de la cambra baixa del Parlament rus, Borís Grizlov, ha reiterat avui que la decisió de Moscou sobre les dues repúbliques caucàsiques és “per sempre”, explica RIA Novosti. “Hem repetit constantment, amb les reunions amb parlamentaris d'altres països, que no hi ha marxa enrere”, ha insistit el polític rus. Des que Rússia va reconèixer la sobirania d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, el passat agost, nombrosos diplomàtics i polítics russos (amb el president Dmitri Medvédev al capdavant) han repetit que el Kremlin no canviarà d'opinió.

Considerant les dues nacions sud-caucàsiques com a estats independents, Moscou ha signat amb totes dues acords de defensa, en un procés que aquesta setmana ha viscut un nou episodi. Fonts de l'armada russa van dir dilluns a l'agència Itar-Tass que Rússia establirà una base naval per a la seva flota de la mar Negra al port d'Otxamtxira, a la costa d'Abkhàzia. L'anunci va indignar els dirigents georgians, que van recordar la il·legalitat de fer això en el que ells consideren que és “un territori ocupat”. Però el propi Govern d'Abkhàzia va dir que la construcció de la base es farà de mutu acord entre les autoritats russes i abkhazes, i fins i tot va concretar que els treballs començaran aquest mateix 2009.

El cas del sergent Glúkhov

Mentre al Parlament del Consell d'Europa debatien la situació al Caucas, sobre el terreny es produïa un fet d'importància simbòlica. Com si es tractés d'un episodi de la guerra freda, un jove sergent udmurt de l'exèrcit rus destinat a Ossètia del Sud, Aleksandr Glúkhov, va desertar dilluns i, abillat de civil, va travessar la frontera cap a Geòrgia. En arribar-hi, va demanar protecció als georgians i va explicar que desertava perquè no aguantava més les “condicions insuportables” de l'acantonament rus a Ossètia del Sud, recull Civil.ge. Segons Glúkhov, els soldats no tenen menjar i no es poden rentar.

Els primers dies, Moscou va dir que Glúkhov havia estat “segrestat” pels georgians i que l'havien torturat o manipulat perquè parlés malament de les condicions de les tropes russes, acusacions que Tbilisi va negar categòricament. Avui, però, fonts anònimes russes estan admetent que Glúkhov ha abandonat Ossètia del Sud perquè ha volgut. Això no ha estat problema perquè alguns mitjans russos hagin gratat en el passat del sergent i hagin publicat que pateix problemes psicològics des de petit.

Més informació: