Notícia

El Tribunal Suprem espanyol anul·la les candidatures de l'esquerra abertzale

Les formacions Democràcia 3 Milions i Askatasuna s'han vist afectades per la resolució · Si el Constitucional no dóna una sorpresa d'última hora, serà la primera vegada que cap llista abertzale no pot participar a les eleccions autonòmiques · Fa uns dies, un relator especial de les Nacions Unides va alertar que la Llei de Partits espanyola 'pot vulnerar drets fonamentals.'

Els ciutadans bascos no podran votar cap llista abertzale a les eleccions autonòmiques que el proper 1 de març tindran lloc a Euskadi. El Tribunal Suprem espanyol va anunciar ahir diumenge la seva decisió d'anul·lar dues candidatures independentistes basques de cara als comicis: el partit Askatasuna i l'agrupació electoral Democràcia 3 Milions (D3M). D'aquesta manera, l'espectre polític que representa l'esquerra independentista basca, que s'acostuma a situar entorn a les 200.000 persones, quedarà sense representació al Parlament d'Euskadi.

L'argument esgrimit pel Tribunal per a justificar la decisió és que les dues formacions "formen part de l'entramat ETA-Batasuna". En el cas de D3M la Fiscalia ha dit que 84 dels 84 candidats "tenen o han tingut relació amb Batasuna o amb d'altres formacions també il·legalitzades", com Acció Nacionalista Basca o el Partit Comunista de les Terres Basques. Segons la justícia, això "evidencia el recolzament i la tutela" per part de Batasuna.

En el cas d'Askatasuna, totes les fonts subratllen que la il·legalització ha estat més difícil de justificar. Fonts del Tribunal i del Govern espanyol han assegurat que el partit el va formar ETA l'any 1998, i han argumentat que els seus Estatuts "s'assemblen molt" als de Batasuna. La majoria dels integrants de la llista no tenien cap trajectòria política ni vinculació evident a partits il·legalitzats. El mateix Suprem ha afirmat que aquesta era una llista "neta".

Ara, aquestes candidatures poden interposar un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional, que farà pública la seva decisió abans de les 24.00 de dijous, quan comença la campanya electoral. És molt poc probable que la decisió del Constitucional, inapel·lable, contradigui el Suprem.

Crítiques provinents de l'ONU
Precisament divendres passat alguns mitjans de comunicació bascos van difondre (EiTB i Gara) l'informe de les Nacions Unides, que criticava la "vaguetat" de la Llei de Partits espanyola i la manca de garanties en els processos judicials. Martin Schenin, relator especial de l'ONU per la promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme, va dir que la legislació espanyola permet que es titllin de terroristes qüestions que no ho són. Va alertar que a Espanya es pot prohibir qualsevol partit que tingui objectius similars als d'ETA, encara que els defensi pacíficament. En el seu informe, Schenin recorda que prohibir a un partit concórrer a les eleccions "hauria de ser una mesura excepcional".

Atemptat a Madrid
Un cotxe bomba ha esclatat avui a la capital de l'Estat espanyol, davant de la seu de d'una de les empreses que participa en la construcció de la línia ferroviària d'alta velocitat. L'atemptat, que no ha provocat danys materials, s'emmarca en l'ofensiva d'ETA contra el projecte que ha d'unir Madrid amb les capitals basques.

Més informació: