Notícia

El tribunal de la Haia absol el successor de Milosevic i condemna cinc antics alts càrrecs serbis

El Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) retira els càrrecs a Milan Milutinovic i el deixa en llibertat, en relació als crims comesos l'any 1999 contra albanokosovars · Els altres cinc acusats, entre els quals hi ha l'exvice-primer ministre de Iugoslàvia i dos generals de l'exèrcit iugoslau, són acusats de crims contra la humanitat.

El TPII, l'òrgan judicial establert per les Nacions Unides per perseguir i castigar els responsables de crims comesos a l'antiga Iugoslàvia a partir del 1991, ha decretat avui llibertat sense càrrecs per a Milan Milutinovic, l'expresident serbi que va succeir Slobodan Milosevic l'any 1997 i va estar al poder durant la guerra de Kosovo. El tribunal, que jutjava els crims contra la humanitat comesos a Kosovo l'any 1999, considera que Milutinovic no controlava l'exèrcit iugoslau en aquells moments. De fet, sovint es considera que l'expresident era només una titella de Milosevic.

En canvi, els altres cinc alts càrrecs que seien al banc dels acusats han estat sentenciats a entre 15 i 22 anys de presó. Es tracta de l'ex-vice-primer ministre de Iugoslàvia, Nikola Sainovic, el cap de la policia Sreten Lukic, els generals de l'exèrcit iugoslau Nebojsa Pavkovic i Vladimir Lazareviz, i el cap d'estat major Dragoljub Ojdanic, acusats de la deportació forçosa de centenars de milers de persones, així com l'assassinat i persecució de milers d'albanokosovars.

Tot i que el Tribunal ad hoc per l'Antiga Iugoslàvia ja ha sentenciat desenes de criminals, aquesta és la primera vegada que es declaren culpables representants serbis en relació al conflicte de Kosovo. Slobodan Milosevic també esperava per ser jutjat, però va morir d'un atac de cor a la cel·la on estava empresonat.

Més informació: