Notícia

El Tibet commemora 50 anys de l'aixecament contra Xina envoltat del màxim control policial

Les forces estatals fan guàrdia per evitar revoltes a tot el territori tibetà · El dalai-lama denuncia en el seu discurs 'centenars de milers de tibetans morts' des del seu exili forçat l'any 1959 · Arreu del món se celebren mostres de solidaritat amb el poble budista.

El Tibet ha commemorat aquest dimarts 10 de març el cinquantè aniversari del seu intent de revolta contra el règim comunista xinès, intent que va ser durament reprimit per Pequín i que va acabar amb l'exili forçat del dalai-lama, el líder espiritual del Tibet. Ahir es van celebrar diversos actes de commemoració, amb tot el territori pres per la policia xinesa, que volia evitar així els aldarulls que l'any passat quan, pocs mesos abans dels Jocs Olímpics, va haver-hi greus enfrontaments entre tibetans i membres de l'ètnia han, la majoritària a Xina.

Des de la seu del Govern tibetà a l'exili, el dalai-lama va reiterar ahir el seu oferiment a Pequín: "una autonomia legítima i significativa que permeti als tibetans viure en el marc de la República Popular de Xina". Com és habitual en aquest conflicte, el líder budista va mantenir un discurs serè i moderat, mentre que des de Pequín s'ha tornat a acusar el dalai de promoure "fútils intents d'independència".

En la seva particular explicació de la història, el Govern xinès ha inaugurat una exposició a Pequín i una pàgina web titulats "50è aniversari de la reforma democràtica al Tibet", que giren sempre entorn a la idea que "el Tibet ha estat una part inseparable de Xina des de temps antics".

Respecte als esdeveniments d'ahir, el diari tibetà Phayul ha explicat que la policia i l'exèrcit xinesos han impedit aquests dies qualsevol tipus de protesta, alhora que han dificultat l'entrada d'estrangers i en alguns casos han impedit la tasca dels mitjans de comunicació. En aquest sentit, Reporters Sense Fronteres ha denunciat múltiples casos de detencions de periodistes i destrucció de material, fins al punt que l'organització internacional sospita que avui no hi ha cap periodista estranger a la zona.

Solidaritat arreudel món

Milers de persones van manifestar la seva solidaritat amb el poble tibetà en múltiples actes de protesta arreu del món. A la imatge, la manifestació pro-tibetana als carrers de Barcelona. També a escala diplomàtica, el Govern dels Estats Units va fer una tèbia crítica al gegant asiàtic: "instem la Xina a reconsiderar les seves polítiques al Tibet, les quals han creat tensions degut al seu impacte perjudical per a la religió, la cultura i la manera de viure tibetana."

Més informació: