Notícia

Una facció tuareg reclama converses de pau amb el Govern del Níger

El Front Patriòtic del Níger s'escindeix del principal grup armat tuareg al país i demana el diàleg per acabar amb el conflicte · Els tuaregs del Níger lluiten per l'autonomia política i econòmica del seu territori · Fa unes setmanes, més de 600 rebels tuaregs de Mali van entregar les armes en virtut d'un acord de pau amb el seu Govern.

El conflicte entre els berbers tuaregs i el Govern de Níger podria entrar en una nova fase arran del naixement d'un nou grup escindit del Moviment dels Nigerians per la Justícia (MNJ), la principal organització rebel del país. Aquest nou grup, anomenat Front Patriòtic del Níger (FPN), ha anunciat la voluntat d'iniciar converses de pau amb el Govern per tal de posar fi al conflicte armat. Segons informa Reuters, el FPN es defineix com "una organització armada de lluita que vol el retorn de la pau al Níger i està a favor del diàleg".

Des que el conflicte es va intensificar l'any 2007, el govern nigerí ha refusat qualsevol mena de negociació amb els grups armats tuaregs, els quals defineix com a bandolers i traficants clandestins. Per la seva banda, l'MNJ defensa més autonomia i reconeixement per a la diversitat ètnica de la regió del nord, que és de majoria tuareg però on hi habiten també altres grups com els hausses, els fulanis i els songais djerma, entre d'altres. També demana que part dels beneficis de l'extracció d'urani d'aquesta regió reverteixin al territori, profundament empobrit.

Panorama esperançador a Mali
L'actitud del Govern nigerí contrasta amb la del veí malià, on també hi ha un conflicte armat amb rebels tuaregs. Fa tres setmanes, més de 600 combatents berbers van entregar les armes en el si d'un procés de pau endegat uns mesos abans amb la mediació d'Algèria. Magharebia informava el febrer passat que l'acord conté altres compromisos que hauran de tenir lloc durant els mesos següents, com per exemple "el retorn a casa de les famílies desplaçades pel conflicte i l'alliberament de presoners de guerra per part dels dos bàndols".

Imatges: Membre de l'MNJ. Mapa amb el territori majoritàriament habitat per tuaregs.

Més informació: