Notícia

Ossètia del Sud lamenta no poder reconstruir els seus edificis perquè les inversions russes no arriben

El Govern sud-osseta afirma que el 90% dels immobles estan igual que quan va acabar la guerra de l'estiu passat · Moscou promet 62 milions d'euros en ajuda financera · El president de la república caucàsica ofereix a l'exèrcit rus una base perquè s'hi estigui durant un segle.

Dures condicions de vida les que han pintat aquesta setmana les autoritats d'Ossètia del Sud. La portaveu del Govern de la república, Irina Gaglóieva, ha dit que el 90% dels edificis destruïts durant la guerra del darrer estiu no s'han reparat i que els diners que Rússia havia promès no arriben. Un alt càrrec de les autoritats sud-ossetes també s'ha queixat, en aquest cas de Geòrgia, per la distribució irregular de gas cap al petit territori caucàsic.

Borís Txotxiev, plenipotenciari de la presidència d'Ossètia del Sud, ha negat que Geòrgia restablís amb normalitat el subministrament de gas al seu territori el passat gener: "Volen que la comunitat internacional s'ho cregui, però no és així. Només han ofert gas a pressió normal durant un dia. Es creuen que amb això n'hi ha prou per demostrar la pretesa 'bona voluntat georgiana'".

Les declaracions de Txotxiev s'emmarquen en la ja clàssica retòrica antigeorgiana de les autoritats d'Ossètia del Sud, però el que ha dit Gaglóieva està en un altre nivell. La portaveu governamental sud-osseta va lamentar, en declaracions a Reuters, que la "reconstrucció" de la república encara no hagi començat, malgrat les expectatives que s'havien generat per a aquest mes de març. Gaglóieva va culpar-ne la "crisi financera", però no es va estar de recordar que "milers de persones" estan sense casa o ocupen habitatges danyats per les bombes de la guerra del passat agost. No és gens habitual que, des d'Ossètia del Sud, es critiqui la inacció del Kremlin.

Moscou promet 62 milions d'euros
Gairebé coincidint amb els retrets de Tskhinvali, el Govern rus va anunciar ahir el transferiment de quasi 62 milions d'euros cap a la república caucàsica en concepte d'"assistència financera", explica l'agència RIA Novosti. Moscou assegura que, malgrat que els pressupostos federals s'han hagut de retallar per culpa de la crisi, els diners que s'havien previst per a Ossètia del Sud no es veuran disminuïts.

Els estrets vincles entre Ossètia del Sud i la Federació Russa no tan sols es limitaran a la qüestió econòmica. Fa uns dies, el president de la república caucàsica, Eduard Kokoiti, va anunciar que el seu país es disposa a facilitar a l'exèrcit rus territori suficient per construir-hi una base militar. El més destacable és que Kokoiti pretén que les tropes russes s'hi quedin durant 99 anys, recull Interfax.

Rússia i Nicaragua són els dos únics estats del món que han reconegut la independència d'Ossètia del Sud. Bielorússia s'ho està pensant, però darrerament ha rebut força pressions de la Unió Europea perquè no ho faci.

Imatges de Tskhinvali, la capital d'Ossètia del Sud (fotografies de Dmitrij Steshin).

Més informació: