Notícia

Un enviat de l'ONU creu que l'atac d'Israel a Gaza va ser un crim de guerra

El Consell dels Drets Humans rep avui l'encàrrec d'elaborar un informe per esbrinar si era possible pels militars israelians de distingir entre objectius militars i civils · Richard Falk, relator especial de les Nacions Unides sobre la situació a Palestina, considera que hi ha moltes raons per creure que es tracta 'd'un crim de guerra de gran escala'.

L'Organització de les Nacions Unides podria arribar a declarar que l'ofensiva que l'Estat d'Israel va liderar contra la franja de Gaza del 27 de desembre al 18 de gener passat és un 'crim de guerra'. Així ho ha demanat el responsable de l'organisme sobre el territori afectat, Richard Falk, que avui ha demanat al Consell dels Drets Humans que es faci una investigació sobre si, durant el conflicte, era possible per a l'exèrcit israelià de distingir entre objectius militars i civils. El balanç de víctimes mortals de l'ofensiva va ser de 1.434 palestins, 960 dels quals eren civils, i tretze israelians.

Falk considera que si realment no era possible per als militars de discernir entre els seus objectius, "llavors l'ofensiva era per natura il·legal, i semblaria constituir un crim de guerra de la major magnitud, segons la llei internacional", segons declaracions recollides per Reuters. L'informe demanat pel relator especial també ha d'estudiar eventuals crims per part de Hamàs, al bàndol palestí.

Entre les violacions denunciades per Falk, hi ha "l'atac d'escoles, mesquites i ambulàncies" i l'ús de fòsfor blanc, per part d'Israel, i el llançament de coets sobre la població civil israeliana, per part de Hamàs. A més, el bloqueig al qual l'Estat jueu va sotmetre la franja podria constituir, segons el representant de l'ONU, crims contra la humanitat i la violació de les Convencions de Ginebra.

Recentment alguns soldats de l'exèrcit israelià han explicat detalls de les ordres que seguien durant l'ofensiva: "Quan entràvem a una casa, havíem de demolir la porta i disparar a l'interior [...] Cada vegada que trobàvem una persona, el disparàvem [...]. Havíem de matar tothom, perquè són tots terroristes", Le Monde.fr reprodueix aquestes paraules, pronunciades per un dels soldats. També han admès que van malmetre i destruir intencionadament nombroses propietats privades palestines.

També una ONG israeliana, Metges pels Drets Humans-Israel (PHR), ha acusat Tel Aviv de "violar l'ètica mèdica", ja que "no només l'exèrcit no va evacuar les famílies ferides i assetjades, sinó que a més va impedir que els equips mèdics palestins atenguessin els ferits". L'organització dóna la xifra de 16 membres de personal mèdic van morir tirotejades, i 34 centres mèdics van ser atacats.

El cap de les Forces de Defensa d'Israel (IDF), per la seva banda, ha contradit els seus soldats i ha negat les acusacions sobre matances "a sang freda", i ha assegurat que les IDF són "l'exèrcit més moral del món".

Imatge: Un conjunt format per una escola i una mesquita de Gaza, destruïts durant l'atac israelià (International Solidarity Movement).

Més informació: