Notícia

Indonèsia s'encamina a les eleccions amb els conflictes d'Aceh i Papua sense resoldre

Tornen les pitjors tensions entre els independentistes i l'exèrcit indonesi a Aceh des dels acords de pau del 2005 · A l'altre extrem del país, a Papua Occidental, milers de persones es manifesten per exigir un referèndum d'autodeterminació, i un líder independentista torna de l'exili per mantenir converses de pau amb el Govern · El país celebra comicis parlamentaris el proper 9 d'abril.

Indonèsia, l'enorme arxipèlag que s'estén des del sud-est asiàtic fins a Oceania, està immers en plena campanya electoral de cara a les eleccions parlamentàries que s'han de celebrar el proper 9 d'abril. Des de Jakarta, la capital, s'observen dos moviments que, des de cada extrem del país, qüestionen la unitat de l'Estat. A l'oest, a la província d'Aceh, les tensions entre guerrilles independentistes i exèrcit indonesi han rebrotat i porten els pitjors records d'un conflicte que va durar 30 anys. A l'est, els papús s'han tornat a manifestar per la independència amb sota el lema "No a les eleccions, Sí al referèndum".

El 'think tank' International Crisis Group alerta aquesta setmana del perill d'una escalada de violència, si bé afirma que ara per ara és poc probable que torni la guerra a Aceh. Aquesta província, la més occidental de l'illa de Sumatra i del país, va viure anys de conflicte armat entre el Moviment per Aceh Lliure (Gerakan Aceh Merdeka, GAM), una guerrilla independentista, i l'exèrcit estatal, fins que el 2005 les parts van signar un acord de pau. Ara, quan el nou Partit d'Aceh (Partai Aceh) -considerat l'hereu polític del GAM- està en condicions de guanyar força escons al Parlament provincial, l'exèrcit tem que els objectius perseguits per la guerrilla -la independència- siguin assumits de facto pel Partai Aceh. Durant els dos darrers mesos, tres antics combatents independentistes han estat assassinats, i s'han registrat diversos tiroteigs i atacs amb granada. Tot i que no ha estat demostrat, des de les files del GAM i Partai Aceh hi ha el convenciment que l'exèrcit està darrere dels atacs.

L'informe de Crisis Group [es pot consultar aquí] afirma que el conflicte va més enllà de les eleccions, i recomana que s'impulsin mesures de confiança entre les dues parts. Ara per ara, però, només hi ha l'acusació creuada d'haver-se saltat els acords de pau de Hèlsinki.

Manifestacions a Papua Occidental
Mentrestant, a la part indonèsia de l'illa de Nova Guinea milers de papús s'han manifestat per demanar un referèndum per la independència de Papua Occidental, la meitat oest de l'illa. Segons informa Reuters, també aquí hi ha hagut un increment de les tensions entre els moviments independentistes i l'exèrcit indonesi. Els manifestants demanaven la retirada de les tropes de la província, i la "fi del genocidi de la raça melanèsia de Papua Occidental".

El líder del Moviment per Papua Lliure (OPM), Nicolas Jouwe, s'ha reunit aquesta setmana amb membres del Govern indonesi per trobar una solució pacífica al conflicte de Papua, que l'any 1969 va ser annexionada per Indonèsia després d'un referèndum irregular. Un soldat i dos civils han estat assassinats a Papua durant l'últim mes.

Més informació: