Notícia

Pobles i nacions d'avui: Alt Karabakh

DOSSIER. Tot i que als mapes oficials el veiem dins les fronteres de l'Azerbaidjan, l'Alt Karabakh és un territori de majoria armènia que des de l'any 94 viu una independència de facto. Tot i que se'n parli poc, la qüestió del Karabakh és vital per avançar cap a l'estabilitat de la regió caucàsica. I tot i ser el taulell de joc 'dels grans' -Rússia i Turquia-, els habitants d'aquest poble volen ser els que decideixin el seu propi futur, si bé totes les solucions passen per la negociació amb Armènia i l'Azerbaidjan.

L'Alt Karabakh, situat al Caucas sud, és independent des de l'any 1994, quan un alto el foc va posar punt i final a una guerra que durant sis anys havia enfrontat els independentistes de l'Alt Karabakh, recolzats per Armènia, contra l'Azerbaidjan. Aquest darrer va sortir derrotat del conflicte, i de llavors ençà cap tropa àzeri ha aconseguit penetrar el territori de majoria armènia. Com a conseqüència de la guerra, milers de ciutadans àzeris que vivien al territori van ser perseguits; molts van morir assassinats, i la majoria va haver de fugir cap a l'Azerbaidjan. També al cantó àzeri es van expulsar molts armenis, que van refugiar-se al Karabakh i Armènia.

En acabar el conflicte, l'Alt Karabakh era de majoria armènia, i va dotar-se d'un Govern que a partir d'aquell moment actuaria com una institució estatal més, malgrat no estar reconeguda a nivell internacional per cap Estat, ni tan sols per Erevan. Després de l'alto al foc, va continuar un conflicte de baixa intensitat, i les parts implicades van començar un procés negociador assistits pel Grup Minsk, un departament especial de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) liderat per Estats occidentals (EUA, Rússia i França).

El conflicte de l'Alt Karabakh és interessant des de l'òptica de la geopolítica regional del Caucas. Cadascuna de les parts té el suport tàcit dels dos Estats no-caucàsics amb més influència sobre la regió: Rússia en el cas d'Armènia-Alt Karabakh, i Turquia en el cas de l'Azerbaidjan. Darrerament les tensions s'han rebaixat força gràcies a l'acostament entre Armènia i Turquia -aquest darrer havia tancat les fronteres i bloquejat Armènia arran del conflicte del Karabakh.

Però el pas més important cap a la fi del conflicte va ser quan el novembre de l'any passat Erevan i Baku van signar un acord, sota els auspicis de Moscou, segons el qual es comprometien a buscar una solució política cap a la pau i l'estabilitat de la regió. Fins avui, no hi ha hagut més avenços coneguts en la qüestió del Karabakh. Tanmateix, se succeeixen les mostres de compromís amb el procés, la més recent de les quals és l'anunci que Turquia i Armènia podrien reobrir la frontera ben aviat. Sigui com sigui, en el curs de la negociació hi ha una sèrie d'esculls a superar, el més important dels quals és l'estatus final de l'Alt Karabakh: independència o autonomia? Abans de discutir això, cada part explica quin hauria de ser el punt d'inici de les negociacions: Armènia considera que ha de ser el rebuig ferm de l'Azerbaidjan a qualsevol solució bèl·lica; Baku, al seu torn, prioritza l'alliberament d'una part dels territoris que Armènia té ocupats i el retorn dels refugiats àzeris a l'Alt Karabakh.

Podeu consultar més notícies sobre l'Alt Karabakh a Nationalia. Altres mitjans on informar-se sobre aquesta qüestió són els diaris digitals armenis, PanArmenian.net, AZG Armenian Daily i ArmeniaNow.com, i àzeris, Trend News i Today.az.