Notícia

Rússia dóna per acabada la guerra de Txetxènia

El Kremlin considera que la situació a la república està 'normalitzada' i que és el moment d'afavorir-hi 'possibilitats d'ocupació i inversió' · El conflicte està lluny de resoldre's, amb continuats enfrontaments entre l'administració pro-russa i els guerrillers independentistes, l'assetjament als familiars dels rebels i la regionalització de la violència.

Les autoritats russes consideren finalitzada "l'operació antiterrorista" a la república txetxena, és a dir, el conflicte que des de l'any 1994 ha enfrontat l'exèrcit rus i els txetxens-pro russos, d'una banda, contra els separatistes txetxens i, més recentment, contra les guerrilles islamistes. El mateix president rus Dmitri Medvedev havia avançat aquesta decisió fa uns dies, tot declarant que la situació a Txetxènia està "normalitzada en gran mesura", i que "cal crear noves possibilitats per la inversió i l'ocupació", cita BBC.

Ara que s'ha fet oficial la fi de l'anomenat "règim de seguretat" -ho ha anunciat el Comitè Antiterrorista Rus- la gran qüestió és quins canvis comportarà això sobre el terreny. Actualment, a Txetxènia són quotidians els bloqueigs i controls de carreteres, els tocs de queda i els escorcolls, a més dels enfrontaments entre forces de l'Estat i rebels, i fins i tot entre policia txetxena i policia federal. L'informe sobre conflictes Alerta 2009!, publicat per l'Escola de Cultura de Pau, assenyalava en el capítol dedicat a Txetxènia que 33 insurgents van morir durant l'estiu del 2008, i que s'han registrat nombrosos casos d'incendis d'habitatges de famílies de suposats combatents independentistes. També adverteix de l'augment de segrestos, desaparicions i execucions de rebels i crítics del règim, tant a dins de la república com a l'exili.

AFP es fa ressò de la xifra que dona l'agència russa Interfax, que situa en 20.000 el nombre d'efectius de l'exèrcit i la policia que podrien ser retirats del territori. També cita les paraules del president txetxè pro-rus, Ramzan Kadirov, que expressava "satisfacció" per l'anunci de Moscou i assegurava que els líders rebels havien estat "eliminats, capturats o portats a judici".

El conflicte armat a Txetxènia es divideix en dues guerres, la primera entre el 1994 i el 1996, i la segona del 1999 i fins l'actualitat, tot i que la tensió i els enfrontaments han estat continuats des que el territori es va declarar independent l'any 1991. Al conflicte d'independència original, ara s'hi afegeixen altres factors, com l'augment de l'islamisme radical, també independentista, i una lluita de poder entre l'administració de Kadirov i les autoritats federals. A més a més, la inestabilitat que es viu a la república s'ha anat contagiant a la resta del Caucas del Nord, especialment a Ingúixia i Daguestan.

Més informació: