Notícia

Els drets col·lectius dels pobles, a Europa de la mà dels partits sobiranistes i independentistes (1)

DOSSIER. Coincidint amb l'inici de la campanya electoral de les eleccions al Parlament Europeu, Nationalia ofereix la primera part d'un recull de les principals candidatures nacionalistes als pobles sense Estat europeus. Sense ànim de ser exhaustiva, aquesta relació pretén posar l'atenció en alguns dels partits que tenen la voluntat de convertir Europa en una unió de pobles i un espai per a la diversitat.

Espanya
A l'Estat espanyol, dues llistes es disputen el vot sobiranista dels Països Catalans, País Basc i Galícia. En primer lloc, la Coalició per Europa, liderada per la federació catalanista Convergència i Unió (CiU), agrupa també el Partit Nacionalista Basc (EAJ-PNV), el Bloc Nacionalista Valencià (BNV), Unió Mallorquina (UM), Coalició Canària (CC) i el Partit Andalusista (PA). Encapçala la llista Ramon Tremosa (CiU), seguit per Izaskun Bilabo (PNV). Segons una enquesta elaborada pel Centre d'Investigacions Sociològiques espanyol, la Coalició per Europa podria aconseguir 2 eurodiputats, el mateix que va tenir fa cinc anys Galeusca, la llista predecessora.

L'altra gran coalició sobiranista a l'Estat espanyol és la que s'ha anomenat Europa dels Pobles-Els Verds, que agrupa Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Aralar, Verds, Entesa per Mallorca, Eusko Alkartasuna (EA) i Chunta Aragonesista (CHA). Aquesta llista té moltes possibilitats d'obtenir un eurodiputat -que ocuparia el republicà Oriol Junqueras-, i segons el CIS podria quedar a poca distància del segon.

Finalment, la graella de sortida de les eleccions europees tindrà un corredor inesperat: la llista Iniciativa Internacionalista-Solidaritat entre Pobles, que la setmana passada va ser il·legalitzada pel Tribunal Suprem espanyol per ser "successora d'ETA-Batasuna", es podrà presentar als comicis després que el Tribunal Constitucional acceptés el seu recurs d'empara. Aquesta llista, que es declara anticapitalista i d'esquerres, defensa el dret a l'autodeterminació de les nacions de l'Estat espanyol.

França
Pel que fa a l'Estat francès, bona part de formacions polítiques sobiranistes s'agrupen sota el paraigües de Europe Écologie, una llista centrada en plantejaments ecologistes, però que té el recolzament del Partit de la Nació Corsa (PNC), Abertzaleen Batasuna (AB), Unió Democràtica Bretona (UDB-BZH), Partit Occità (PO), i amb el suport Eusko Alkartasuna.

A Manca Naziunale, de Còrsega, ha situat el seu candidat al tercer lloc de la llista Nou Partit Anticapitalista. Altres partits han presentat una llista pròpia, com és el cas de la secció del PNB a Iparralde, i el Partit Bretó.

Regne Unit
Al Regne Unit caldrà tenir l'ull posat en el comportament electoral de dos partits sobiranistes en clara tendència a l'alça: l'Scottish National Party (SNP) a Escòcia, i el Plaid Cymru, de Gal·les. Actualment, els independentistes escocesos tenen dos representants a l'Eurocambra, i els seus col·legues gal·lesos, un. De fet, dins de l'Aliança Lliure Europea -el grup parlamentari que agrupa la majoria dels sobiranistes europeus- SNP i Plaid són majoria, tot sumant tres de quatre escons. El quart, durant la darrera legislatura, ha estat compartit per ERC i EA.

El Sinn Féin, que aposta per la reunificació de l'illa d'Irlanda, també presenta la seva pròpia llista, i actualment disposa de dos eurodiputats. Una altra nació celta que presenta candidatura, si bé amb moltes menys possibilitats que les anteriors, és Mebyon Kernow (MK), que defensa l'autogovern de Cornualla.

Més informació: