Notícia

L'atemptat contra el president d'Ingúixia empeny el país de nou cap a la violència

Mentre Iunus-bek Ievkurov continua a l'hospital greument ferit, el seu homòleg txetxè intenta prendre a Ingúixia el control militar de la lluita contra la insurgència independentista · Ievkurov havia intentat lluitar contra la corrupció dels presidents precedents, i sota el seu mandat la violència s'havia reduït sensiblement.

Ingúixia continua ficada en un pou, i la situació podria empitjorar durant les properes setmanes. Un atemptat va deixar dilluns passat el president d'aquesta República, Iunus-bek Ievkurov, en estat crític. Els esdeveniments s'han succeït ràpidament durant els darrers dies, i ahir el president de Txetxènia, Ramzan Kadirov, va anunciar la intenció de prendre el control militar de la República ingúixa, tot i que ja s'ha establert un president en funcions, a l'espera de l'evolució de Ievkurov.

Si es confirmessin les intencions de Kadirov, la situació a Ingúixia podria viure un canvi radical. Els presidents de Txetxènia i Ingúixia s'han caracteritzat per dur a terme un estil ben diferent d'encarar el combat contra les guerrilles independentistes. Com diu Pilar Bonet, a El País, mentre el txetxè “és partidari d'exterminar els guerrillers”, el seu homòleg ingúix “vol convèncer personalment als joves perquè no s'uneixin a la guerrilla”. Kadirov no ha dubtat mai en utilitzar armes que van més enllà de la legalitat internacional, com el segrest de combatents i l'incendi de llars de familiars dels guerrillers. Una sèrie de pràctiques que si bé no han aconseguit acabar amb la resistència, sí que ha promogut que aquesta es desplaci a d'altres repúbliques del Caucas del Nord, especialment a Ingúixia i al Daguestan.

Això fou així fins l'octubre passat, quan Ievkurov va substituir Murat Ziàzikov, i va intentar posar fi a una etapa marcada per la corrupció i el contagi de la violència de la veïna Txetxènia. Va aconseguir donar certa estabilitat política i social a la República, però també va guanyar-se força enemics entre aquells que prèviament s'havien beneficiat d'un règim corromput.

Amb la baixa de Iunus-bek Ievkurov, hi ha qui tem que Kadirov intenti fer-se fort a la república caucàsica. Ell mateix ha explicat que l'ordre d'assumir el comandament militar d'Ingúixia ha estat donada pel president de la Federació Russa, Dmitri Medvèdev. Mentrestant, al cantó ingúix el primer ministre, Rashid Gaisanov, ha advertit que ell és el màxim representant de la República, i que el rol de Kadirov serà el de “supervisar les operacions policials al llarg de la frontera” entre els dos països, explica RFE/RL. A tot això, s'hi afegeix encara la lluita pel poder dins d'Ingúixia, on de moment l'expresident Ruslan Aushev, que va governar el país entre 1992 i 2001, ha reivindicat ja el tron que Iunus-bek Ievkurov deixa buit.

Més informació: