Notícia

El Parlament Europeu celebra la primera sessió de la nova legislatura

La majoria de partits sobiranistes s'agrupen sota l'Aliança Lliure Europea, però també n'hi ha al grup liberal i popular, entre d'altres · Durant la primera sessió s'escollirà el president de la cambra, que si no hi ha sorpreses serà el candidat conservador, Jerzy Buzek.

El Parlament Europeu celebra demà dimarts la primera sessió de la legislatura 2009-2014, amb l'elecció del nou president de la cambra. Dels 785 eurodiputats, un bon nombre representen partits sobiranistes de nacions sense Estat d'arreu del continent, la major part dels quals s'aglutinen a la coalició Verds-Aliança Lliure Europea (ALE). Amb un total de 55 eurodiputats -set d'ALE i 48 dels verds-, aquest grup és l'únic que reivindica el dret de l'autodeterminació de les nacions europees, i té una sensibilitat especial pel que fa a les llengües i els pobles minoritzats. Els parlamentaris de l'ALE són de la Nova Aliança Flamenca (NVA, Flandes), el Partit de la Nació Corsa (PNC, Còrsega), el partit Pels Drets Humans de Letònia Unida (PCTVL, minories a Letònia), el Plaid Cymru de Gal·les, el Partit Nacional Escocès (SNP), i Esquerra Republicana de Catalunya, que en aquest cas es tornarà l'escó amb el Bloc Nacionalista Gallec (BNG, Galícia) i Aralar (País Basc).

Al grup Esquerra Unida Europea-Esquerra Nòrdica Verda (EUL-NGL) hi haurà representat l'eurodiputat del Sinn Féin per Irlanda del Nord i, al del Partit Popular Europeu, el Partit Popular Sud Tirolès, el Partit de la Coalició Hongaresa d'Eslovàquia, la Unió Democràtica dels Hongaresos de Romania, i el Partit Socialcristià que representa la minoria alemanya a Bèlgica.

Dins del grup dels liberals, hi trobarem els nacionalistes conservadors catalans (Convergència i Unió) i bascos (Partit Nacionalista Basc), així com el Moviment pels Drets i les Llibertats, el qual defensa la minoria turca de Bulgària.

Entre les novetats d'aquesta legislatura hi ha la irrupció del partit Europa de la Llibertat i la Democràcia, que relleva els grups anteriors Independència/Democràcia i la Unió per a l'Europa de les Nacions. Aquest grup aglutina partits conservadors i d'extrema dreta, a més de tenir un component euroescèptic. Els principals partits que el formen són el Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP), la Lliga Nord, d'Itàlia, i el Partit Popular danès, entre d'altres.

També s'incorpora a la cambra el grup Conservadors i Reformistes Europeus, definit com antifederalista i populista, i dominat pel Partit Conservador del Regne Unit, el Partit Unionista de l'Ulster, el partit polonès Llei i Justícia i el Partit Democràtic Cívic de la República Txeca. Entre les formacions menors hi ha la Llista Dedecker, sobiranistes flamencs.

Dos candidats es presenten a la presidència de la cambra: Jerzy Buzek, exprimer ministre polonès, proposat pel Partit Popular Europeu, té assegurats suficients vots per sortir escollit, per davant de la candidata de l'Esquerra Unida Europea, Eva-Britt Svensson, que probablement rebrà alguns vots -insuficients- de les files de l'ALE pel compromís de la candidata a defensar el dret de parlar la llengua materna a la cambra.

Més informació: