Notícia

Desenes d'intel·lectuals corsos signen un 'manifest pel dret al futur de Còrsega'

El text reflexiona sobre la identitat, l'economia, el medi ambient i la política · Ha estat una iniciativa dels participants a les jornades anuals de la Universitat de Còrsega, titulades 'Identitats culturals i polítiques: el ciutadà davant la diversitat'.

Professors universitaris i altres intel·lectuals corsos han signat el Manifest pel dret al futur de Còrsega (Manifeste pour le droit à l'avenir de la Corse), un document en el qual reivindiquen el compromís dels ciutadans amb la sobirania popular corsa i defensen l'inici d'un debat sobre la realitat de l'illa en tots els aspectes, amb la democràcia i l'autoafirmació com a eix central del seu discurs. Els autors volen "comprendre la Còrsega d'avui per anticipar millor la de demà".

El manifest aborda una sèrie de temes diversos, des de la pressió especulativa sobre les costes fins a la gestió mercantilista dels recursos naturals de Còrsega, des de la crisi de valors fins a la incapacitat dels líders polítics a fer front a les demandes ciutadanes. Davant d'aquest escenari, els redactors del document proposen que el poble cors reivindiqui la seva identitat cultural, que defineixen amb tres idees fonamentals: la ciutadania singular corsa, la implicació a la vida pública i la recerca d'un nou estatus institucional per l'illa.

Al mateix temps, també reivindiquen el posicionament de Còrsega a l'àmbit euromediterrani, "lluny de la bipolarització estèril Estat-Illa", i aposten pel desenvolupament sostenible controlat pels corsos, en ressonància amb els nostres fonaments històrics i culturals".

Aquest manifest va ser presentat durant la Universitat Ciutadana, unes jornades anuals organitzades per la Universitat de Còrsega, a Corti, que duien el títol "Identitats culturals i polítiques: el ciutadà davant la diversitat", i que van comptar amb la participació d'universitaris i intel·lectuals corsos, quebequesos i catalans, entre d'altres. Allà, el president de la Universitat, Antoine Aiello, va fer públic el document amb l'objectiu d'aconseguir suport "per trobar una solució objectiva, per inventar un model pertinent per Còrsega".

Segons publica Corse Matin, aquest mateix document, un cop hagi acabat la recerca de suports a títol individual, serà presentat als "espais de decisió d'escala territorial [corsa], de l'Estat o d'Europa, i també en associacions internacionals com la UNESCO".

Més informació:

Més informació a la fitxa de Còrsega i al dossier Pobles i nacions d'avui: Còrsega.