Notícia

La ciutadania corsa i el desenvolupament sostenible, a l'eix de la campanya dels independentistes de Còrsega

Corsica Libera encara les eleccions corses de 2010 amb optimisme després de la unificació del camp sobiranista · Davant del controvertit pla PADDUC, el partit planteja una alternativa ecologista i defensora de la identitat illenca · Les Jornades de Corti denuncien la “repressió” contra els sindicalistes neocaledonians

Com és habitual cada agost, la vila de Corti ha reunit l'independentisme cors a les Jornades Internacionals, que han servit per visualitzar quins seran dos dels grans eixos dels sobiranistes durant la campanya per a les eleccions a l'Assemblea de Còrsega, la primavera vinent: un, la proposta de “ciutadania corsa” que es va començar a perfilar l'any passat; l'altre, un pla de desenvolupament sostenible i arrelat en la identitat illenca, com a alternativa al retirat PADDUC.

En efecte, els representants del nou partit Corsica Libera (que agrupa quatre forces independentistes: Corsica Nazione, Rinnovu, Accolta Naziunale Corsa i Strada Dritta) han aprofitat la tribuna de les Jornades Internacionals, celebrades els dies 8 i 9, per detallar alguns aspectes de la seva proposta de dotar els habitants de l'illa d'una ciutadania pròpia. L'objectiu és “lluitar” contra una “veritable colonització” estrangera, diu un dels dirigents de la formació, Paul-Felix Benedetti, i per fer-ho es proposa que només els nascuts a Còrsega, o els nascuts a fora que hi hagin residit almenys durant deu anys, tinguin la ciutadania corsa. Els independentistes proposen que, sense aquesta ciutadania, no es pugui votar a les eleccions ni comprar propietats a l'illa, explica AFP.

L'altra proposta estrella és el pla Corsica 21, l'alternativa independentista al Pla d’Ordenació i Desenvolupament Durador de Còrsega (PADDUC, en les seves sigles en francès), que el mes de juny va ser retirat pel president cors, Ange Santini, davant l'oposició de nacionalistes, independentistes i ecologistes. Jean-Guy Talamoni, líder de Corsica Libera, diu que Corsica 21 és una proposta “solidària, que garanteix el desenvolupament sostenible i la valorització de la identitat i de l'entorn corsos”, davant d'un PADDUC que, en l'opinió de Benedetti, preveia “l'espoliació” de l'illa, recull Corse Matin.

Solidaritat amb els sindicalistes de Nova Caledònia

Les Jornades Internacionals també han servit perquè organitzacions sindicals de Còrsega, Bretanya, País Basc, Guadeloupe i Nova Caledònia hagin signat un manifest que reclama l'alliberament del sindicalista canac Gérard Jodar i de set companys seus, empresonats a Nova Caledònia arran d'un conflicte entre el sindicat independentista USTKE i la companyia aèria neocaledoniana Aircal. El text afirma que els empresonaments són fruit d'una política “colonial” i “al servei dels capitalistes i dels explotadors” per part de l'Estat francès.

Més informació:

Més informació a la fitxa de Còrsega i al dossier Pobles i nacions d'avui: Còrsega