Notícia

El Marroc anuncia un pla d'autonomia per al Sàhara Occidental

Ho ha declarat Mohamed VI en el context d'una suposada descentralització de tot el regne alauita · El màxim líder sahrauí qualifica la mesura de 'fugida endavant' del Marroc i diu que la regionalització anunciada pel monarca 'no concerneix' el Sàhara Occidental.

El rei Mohamed VI del Marroc vol canvis estructurals en la naturalesa del seu Estat. Ho ha fet públic aquesta setmana amb l'anunci de la descentralització política i administrativa del país magrebí, que començarà ni més ni menys que amb la transferència de competències al Sàhara Occidental, considerat territori no autònom per les Nacions Unides i que viu sota ocupació marroquina des del 1974.

El rei ha utilitzat al seu discurs expressions inèdites com “regionalització” i “transferència de poders i competències”, apuntant la intenció de “col·locar les províncies del sud recuperades [en referència al Sàhara Occidental] entre les primeres beneficiàries de la regionalització avançada”, segons declaracions recollides pel diari El País.

Mohamed Abdelaziz, líder de la parcialment reconeguda República Àrab Sahrauí Democràtica, la qual disputa amb el Marroc la sobirania del Sàhara Occidental, ha respost al monarca marroquí que el seu discurs “no concerneix” al poble sahrauí, el qual “no és marroquí, no ho ha estat mai i mai ho serà”.

Segons el líder del Front Polisario, tot plegat es tracta d'una “fugida endavant i un bloqueig dels esforços de l'ONU per descolonitzar el territori”, ha dit en referència a la mediació de l'organisme internacional per resoldre el conflicte del Sàhara Occidental.

La proposta de Mohamed VI arriba poc després de la polèmica amb l'activista sahrauí Aminatu Haidar, a la qual el Marroc va impedir durant setmanes l'entrada al Sàhara Occidental quan aquesta es va negar a declarar la seva nacionalitat marroquina.

El monarca ha volgut vestir el pla amb unes quantes concrecions tècniques, com ara el nomenament d'una comissió de 22 membres, encapçalada per l'exambaixador d'Espanya Omar Azziman, la qual elaborarà un esbós de la descentralització que hauria de dur a terme el regne alauita, i que “permetrà als lleials fills i habitants del nostre Sàhara marroquí de disposar d'una àmplia latitud en la gestió dels seus propis afers locals”.

Més informació: